23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Bleka med citron? Här kommer fem knep för hållbar tvätt.

Vilket tvättmedel ska jag välja, ska jag skippa torktumlaren och finns det egentligen något blekmedel som är hållbart för miljön? I vår nya artikelserie dödar vi myter och kommer med hållbara knep för att tvätta och städa mer hållbart.

I början av 1900-talet fanns varken tvättmedel eller några mirakelmedel som tog bort svåra fläckar på kläder, istället tog man vad man hade hemma. Låt dig inspireras nedan av tidigare knep och hur du kan tvätta mer hållbart.

Ättika som sköljmedel  
Vill du använda sköljmedel går det utmärkt att använda ättika. Det tar bort dålig lukt i tyger och håller tvättmaskinen fräsch. Som ett extra plus har ättikan antibakteriella egenskaper. Färgerna håller bättre med hjälp av ättikan och frotté förlorar inte sin uppsugningsförmåga. Ättika hjälper också mot statisk elektricitet.

Torka rätt
Att torktumla kräver mindre energi än att hänga in kläderna i ett torkskåp. Det allra bästa är förstås att låta tvätten torka naturligt. På sommaren kan du med fördel hänga ut tvätten och låta den torka utomhus. Även under årets kallaste månader kan du, speciellt om tvätten centrifugerats, låta tvätten hängtorka på natten i till exempel vardagsrummet.

Blek kläderna miljövänligt
Nästan alla vittvättmedel innehåller blekmedel, men bleka kan du göra själv. Om du vill bleka hela tyget kan du lägga det i en balja och hälla i:

4 liter ljummet vatten
0,5 dl bikarbonat
En pressad citron
Rör runt så att allt löser sig. Lägg i det som skall blekas och låt stå över natten. Tvätta sedan som vanligt.

Glöm inte heller bort att solen är en av den mest naturliga och effektiva blekningsmetoderna vi har. Har du möjlighet att hänga upp dina vita textilier i solskenet så både bleker och torkar tvätten fint. Har du enstaka fläckar som du vill bleka kan du spraya citron på fläcken och hänga upp i solen.

Hoppa över tvätten
Nej då, vi menar inte att du ska sluta tvätta dina kläder, bara mer sällan. Enligt Mats Johansson, textilexpert vid Borås Högskola, tvättar vi oftare än vi behöver. Att torka bort fläckar för hand och ta för vana att vädra kläderna mellan varje användning gör att du kan tvätta lite mer sällan, och bara när det är absolut nödvändigt. 

Välj rätt tvättmedel
Med exempelvis DIRO-vatten, som är ett ultrarent avjoniserat vatten, kan du få ren tvätt och tvätta helt utan tvättmedel och sköljmedel. Om du inte kan tvätta med DIRO får du göra det näst bästa och välja ett flytande miljömärkt tvättmedel. Att välja ett tvättmedel märkt med Svanen, EU-blomman eller Bra Miljöval är bättre än att välja ett tvättmedel som inte har dessa märkningar. Det allra bästa är förstås att skippa kemikalierna helt. 

 

Scandinavian Water Technology AB
Jägershillgatan 26
213 75 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5569364291

Sänd till en kollega

0.048