23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Redan på 50-talet användes avjoniserat vatten

Att avjoniserat vatten är ett miljövänligt sätt att tvätta och städa på vet vi sedan länge, men visste du att det användes av den amerikanska flottan redan på 50-talet för att säkra världens första atomubåt USS Nautilus?

Ultrarent avjoniserat vatten är ett av de mest effektiva lösningsmedlen som finns och är känt för att bryta ned många tungmetaller och salter. Idag används avjoniserat vatten i en rad olika branscher och industrier och återfinns bland annat i produktion av läkemedel samt i vetenskapliga och tekniska laboratorier. På senare år har även flertalet städbolag i Sverige, både kommunala och privata, sett fördelarna med att städa och tvätta med avjoniserat vatten som är mer miljövänligt och hållbart. Avjoniserat vatten har emellertid en historia som sträcker sig långt tillbaka.

 Den franske vetenskapsmannen Jean-Antoine Nollet lyckades redan 1748 rena vatten genom en så kallad omvänd osmos. Vattenmolekyler pressades med hjälp av en tryckpump genom ett halvt genomsläppligt membran och bildade ultrarent vatten. Där och då observerades dock processen endast på laboratorier och det skulle dröja ända till 1950-talet innan det började användas i praktiken.

 Amerikanska flottan använde avjoniserat vatten för att tvätta kärnkraftsturbiner  

När den amerikanska flottan 1954 sjösatte ubåten USS Nautilus var den unik i sitt slag somden första atomubåten någonsin. Eftersom den drevs med kärnkraft för att generera ånga kunde Nautilus gå djupare och färdas längre i ett sträck än någon tidigare ubåt kunnat göra. Att färdas i en ubåt som drivs av kärnkraft kräver dock minutiösa säkerhetsrutiner. För att hålla turbinerna rena från avlagringar av tungmetaller och mineraler, som försämrar dess kapacitet, tvättade den amerikanska flottan dem med avjoniserat vatten. Precis som avjoniserat vatten används vid hantering av bilbatterier, så kallat batterivatten, för att förhindra kalk och andra avlagringar som försämrar batteriets förmåga att ladda. USS Nautilus krossade en rad olika rekord och som första ubåt någonsin lyckades Nautilus färdas över Nordpolen, från Hawaii till Island.

 Avjoniserat vatten innebär färre kemikalierester

Avjoniserat vatten har alltså historiskt sett haft många användningsområden, inte minst närdet kommer till rengöring och städning. Genom att till exempel tvätta fönster eller fasader med avjoniserat vatten undviks giftiga kemikalierester på gräs, buskar och planteringar nära intill. Idag används även ultrarent avjoniserat vatten för att tvätta kläder. Med ultrarent avjoniserat vatten behövs varken tvättmedel eller sköljmedel och på så sätt undviks många kemikalier att föras ut i grundvattnet. 

Scandinavian Water Technology AB
Jägershillgatan 26
213 75 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5569364291

Sänd till en kollega

0.031