23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Automatisering inom städbranschen

Att automatisering har kommit att bli en del av ett väldigt stort antal branscher är ingen hemlighet. Men hur är det egentligen med städbranschen?

Städ- och servicebranschen har varit en av de snabbast växande sektorerna inom svenskt näringsliv. Få andra branscher har haft möjligheten att expandera så mycket på kort tid. Men samtidigt ställs höga krav när det kommer till ständiga effektiviseringar och att hänga med i den tekniska utvecklingen.

Därför har användandet av industrirobotar och liknande automatiseringslösningar kommit att bli en fråga som även regelbundet vädras inom städsektorn. Men då branschen i många fall präglas av väldigt manuella och individualiserade inslag har det inte alltid varit helt självklart vart utvecklingen faktiskt är och har varit på väg.

Här är några tänkbara scenarion där automatisering mycket väl kommer kan få inflytande i framtiden.

Städrobotar för underhåll

Det råder utan tvekan höga förväntningar på städtjänster. I många fall går det långt bortom själva städandet, och handlar väldigt ofta om helhetsupplevelse och att kunna leverera en känsla. Städrobotar har sakta men säkert gjort intag som en del av den regelbundna och underhållande städningen. Även om de ännu inte kan hantera grovjobbet så kan de göra stor skillnad.

Optimering av städfrekvensen

I många fall så är det viktig att avgöra när det faktiskt är dags att städa. Allt för stor regelbundenhet kan leda till både onödiga utgifter och överdriven arbetsbörda. Samtida tekniska lösningar har skapat stora förutsättningar för automatiserad smutsdetektering. Såväl optiska sensorer som datorbaserade beräkning med hjälp av artificiell intelligens (AI) bidrar till att få ett bättre perspektiv på optimal städfrekvens.

Effektivisering av inköp

För städföretag utgör utrustning i de flesta fall en stor och återkommande utgift. Att välja rätt redskap och säkerställa förmånliga inköp är viktigt för att prestera och minimera onödigt höga omkostnader. Med smart bearbetning av data får man stora möjligheter att på automatiskt väg hantera allt ifrån svinn till att välja den sorts utrustning även i det långa loppet är bäst lämpad.

Tid över till annat

Den kanske mest betydande anledningen till att på sikt använda automatisering i sin verksamhet är att det lämnar tid över för annat. Minimeringen av administration och effektivisering av det löpande arbetet säkerställer att det finns tid för det som är mer väsentligt. Oavsett vilket roll man själv har så kan automatisering bidra till att man för möjligheten att rikta sina egna resurser mot det område där de för tillfället behövs som mest.

Sänd till en kollega

0.095