23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Välja rätt sorts LED lampa för dina rum

Om du ska satsa på att köpa nya lampor och ny belysning för ett rum, eller kanske alla, så är det bra att välja led lampor. Led belysning är nämligen det som säljs allra mest idag och det för att de håller längre, de är mer miljövänliga och de blir inte alls så varma som de gamla glödlamporna blev

Det är därmed bra val att satsa på led lampa. Det är kanske svårt att ha koll på vad som är vad när man talar om ledlampor. Tidigare var det ju bara att välja det watt som stod i armaturen. I dag är det andra enheter man talar om. Dessa är Lumen(lm), Kelvin(K) och Ra.

När man talar om Lumen, så innebär det lampans ljusstyrka. Kelvin anger färgtemperaturen samt att Ra anger färgåtergivningen. På en ledlampa kan det även finnas det som heter ILCOS som är en kod som anger kelvin och Ra. Koden består av tre siffror, där första anger Ra-värdet och de två sista anger färgtemperaturen.

Hitta rätt lampa till ditt hem

Om du ska köpa nya lampor för ditt hem, så välj lampa efter vilket rum du ska ha den i och vad för funktion det är tänkt att den ska fylla. Bra allmänbelysning är ofta ett måste. Där kan du välja att köpa en ledlampa på 450–800 lm som motsvarar ungefär 40–60 watt. Ledlampan bör även ha 2700–3000 K och Ra bör ligga på 80 eller högre.

Om du är osäker på vilken lampa som fungera till vad så kan du fråga där du köper din led belysning.

Så fungerar LED-lampor

LED står för Light Emitting Diodes eller lysdiod som det faktiskt heter på svenska. Idag är det ganska vanligt att köpa led belysning och led lampor. Det eftersom det är ett ekonomiskt val så väl som de är miljövänliga. LED lampor har inga glödtrådar, utan de alstrar ljuset via en halvledardiod. Under 1920-talet uppfanns lysdioder, men det var inte förrän under 60-talet som de faktiskt gav ett synbart ljus. Tidigare har led använts enbart för att verka som indikatorlampor på displayer och elektronik. Men, så kom man att utveckla dem mer och idag gör det att du kan köpa en mängd olika led lampor till ditt hem. Du kan med fördel satsa på att köpa dem på nätet, där du kan hitta dem till ett mycket bra pris.

Sänd till en kollega

0.047