23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Mögel i badrummet kan vara en mardröm

Att få mögel i badrummet är en mardröm och många vet inte riktigt när möglet klassas som farligt och om man skyndsamt måste ta bort det. Oavsett om möglet är farligt eller inte så vill man gärna ha bort det så fort som möjligt eftersom det inte ser vidare trevligt och inbjudande ut för de som besöker badrummet.

För att få reda på vilket sorts mögel man har att göra med kan man beställa ett mögeltest mögel-test.se. Med hjälp av dessa tester kan man snabbt och enkelt få reda på om det är svartmögel i badrummet eller inte. Om det är svartmögel så behöver man genast åtgärda detta eftersom det kan var skadligt för hälsan.

Vad är svartmögel?

Svartmögel är en form av mögel som är farligt för hälsan och kan orsaka allvarliga hälsoproblem såsom till exempel allergier och astma och i de värsta fallen även cancer. Eftersom svartmögel trivs på ställen som är svåra att se och undersöka noga så finns det nog mer svartmögel i badrum än vad man tror.

Svartmögel känns igen på de svartgröna prickarna som ibland syns i badrum, källare kolonier och på vindar. De trivs på ställen där det förekommer fukt och man ser det oftast nära duschar, badkar och handfat. Om det finns vattenskador i huset eller om luftfuktigheten är hög kan svartmögel också få fäste i tapeter och väggar inne i en bostad.

Om man misstänker att man har svartmögel i badrummet eller i andra delar av huset så ska man omgående försöka hitta vart möglet sitter. Ofta kan man lukta det men inte alltid hitta det. Det finns specialtränade hundar som är tränade på att hitta mögel som är svårt att hitta, så kallade mögelhundar.

Hur får man bort svartmögel och kan man ta bort det själv?

Mögel och svartmögel kan man ibland få bort själv utan hjälp. Det finns saneringsmedel att köpa för olika typer av mögel och man bör angripa problemet direkt. Man ska inte använda Klorin och andra rengöringsmedel eftersom de kan lura en att tro att möglet är borta när det i själva verket bara tar bort den mikrobiella växten. De celler och sporer som redan har bildats stannar dock kvar.

Om man bara har ett mindre mögelangrepp på exempelvis en målad fasad så kan man tvätta bort det, under förutsättning att det inte har trängt igenom färgytan, med vanlig såpa.

Sänd till en kollega

0.047