23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad är & hur fungerar CFD-handel?

CFD-handel erbjuder traders och investerare en möjlighet att spekulera i tillgångars prisrörelse utan att äga själva den underliggande tillgången.

I motsats till traditionella investeringar tillåter CFD-handel också investerare att ta ställning till nedåtgående priser.

CFD-handel är något som länge varit populärt och anledningarna kommer vi att gå igenom nedan. Vi kommer beröra mer specifikt vad CFD-handel är och hur det fungerar, samt lista några fördelar respektive nackdelar.

Contract for Difference (CFD)
CFD är en förkortning för engelskans Contract for Difference. Det är helt enkelt en typ av kontrakt som möjliggör det för investerare att spekulera på marknaderna utan att ta äganderätt till den underliggande tillgången.

Inom CFD-handel talar man om att “gå kort” eller “gå lång”. Att sälja innebär att man “går kort” varav motsatsen, alltså att köpa, innebär att man “går långt”. Vid handel med CFD öppnar en trader en position på en specifik marknad. Till exempel en råvara som guld. Stiger priset på guld kan tradern då stänga positionen för att göra en vinst. Faller guldpriset istället stängs handeln för förlust. CFD behandlas i samma valuta och har vanligtvis samma öppettider som den underliggande marknaden.

Handel med hävstång
Genom att använda hävstång för att handla på marginal kan traders öppna CFD-positioner med en mindre initial investering. Detta gör CFD till ett av de mer kostnadseffektiva sätten att handla på. Dessutom får man en större spridning med sitt kapital.

Men handel med hävstång innebär också en del risker. Det förstärker bland annat effekten av prisförändringar på traderns kontosaldo. För oerfarna traders kan detta leda till en ökad risk för total förlust. Handlar du med hävstång är det således viktigt att du endast handlar inom dina ekonomiska möjligheter och inte mer än så.

Hedging med hjälp av CFD
Investerar du på aktiemarknaden eller en annan marknad kan det vara smart att hedga dessa positioner med CFD. Hedging innebär att man tar en motsatt position mot en öppen handel med hopp om att kompensera för en potentiell förlust. Detta gör man om man exempelvis tror att aktier i ett företag kommer att drabbas av en kortsiktig nedgång. Då kan man minska sin potentiella förlust genom att hedga sin risk.

För- och nackdelar med CFD-handel

Fördelar:

  • Att handla både med långa och korta positioner
  • Låga avgifter och provisioner
  • Handel med hävstång

Nackdelar:

  • Man kan förlora allt man investerar
  • Man kan handla mer än man har råd till
  • Finansieringsavgifterna
  • Hävstångshandel kan även vara en nackdel

Sänd till en kollega

0.016