23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Extraljus till bilen - ett smart val

Extraljus är en investering till bilen du har mycket nytta av när mörkret lägger sig över vägarna under vintern. Men alla sorters extraljus är inte lika bra och du bör göra en del efterforskningar innan du gör investeringen.

Varför ska du köpa extraljus?
Även om strålkastare har blivit mycket bättre med tiden är det smart att investera i extraljus. Speciellt extraljus LED är väldigt populärt eftersom de är så hållbara samt att ljuset är starkt och klart.

Din reaktionstid minskar då du ser allt på vägen klart och tydligt. Vilket innebär färre olyckor. Just viltolyckor minskar avsevärt då du använder dig av extraljus LED. Men kom ihåg att extraljuset bara hjälper om helljuset är dåligt och inte om halvljuset är dåligt.

Hur du kopplar in extraljus
Självklart är det enklaste sättet att lämna in bilen till en mekaniker som tar hand om installationen. Men om du är lite händig kan du klara av det på egen hand.

  1. Köp en kabelmatta med relä, säkring och kopplingsinstruktion. Men tänk på att reläer och säkringar ska vara anpassade till antalet ljus du vill koppla in.
  2. Du behöver ett stabilt fäste som klarar av slitage.
  3. En strömbrytare behövs kopplas in för att kunna köra med endast helljus om du så önskar.
  4. Var noggrann när du kopplar alla kablar och säkringar, framför allt med jordningen.
  5. Justera extraljuset mot en vägg där du kan se hur högt, lågt och bredd de skiner. Efter detta kan du justera ljuset på en mörk väg.

Om du känner dig det minsta osäker är det bäst att lämna in bilen för montering av extraljus. Det är värt det att betala för jobbet så att det blir korrekt utfört. På nya bilar är det nämligen svårt att montera extraljus på grund av p-sensorer och annan elektronik i fronten.

Blått eller vitt ljus - vilket är bäst?
Numera kan du oftast välja mellan blått eller vitt ljus. Hjärnan uppfattar oftast ett blått ljus som klarare men vid mätningar är det faktiskt tvärtom. Om du däremot har xenonljus på bilen kan det vara smart att kombinera med blått ljus. En svag blå ton harmoniserar väl med xenonljus.

Hur blir det med försäkringen?
Oftast täcker försäkringen helljusen om dom skulle bli stulna eller om du skulle råka ut för en bilolycka. Men det gäller att du har helförsäkring på bilen, annars kan det bli väldigt krångligt. I vilket fall som helst är det smart att spara kvittot!

Sänd till en kollega

0.047