23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kassaskåp i metall gör hemmet säkrare

Personer som ofta har kontanter, värdesaker eller viktiga dokument hemma kan skydda objekten genom att installera ett kassaskåp i sin bostad. Det skyddar inte bara vid inbrott, utan flera kassaskåp har även ett skydd mot brand- och vattenskador.

Kassaskåp är ett samlingsnamn och det finns flera varianter med olika certifieringar som är tillverkade för olika ändamål.

Butikskassa är en av Sveriges ledande leverantörer av kassaskåp till företag och privatpersoner. För att välja ett värdeskåp som klarar att stå emot bränder, se deras utbud av brandsäkra kassaskåp som klassas utifrån hur många minuter de klarar av att stå emot bränder. Ett kassaskåp med brandskydd kan vara det enda som står kvar i ett nedbrunnet hus, så därför kan det vara en bra idé att förvara saker som värdefulla dokument, pass, kontanter och värdesaker i ett sådant.

Vanliga funktioner i ett kassaskåp till hemmet

Ett exempel på ett omtyckt kassaskåp med brandskydd är LMB-500. Kassaskåpet har ett kodlås och finns i flera färger för att passa in i bostadens heminredning. Det går även att byta ut dörrarna till en annan färg för att det inte ska sticka ut för mycket där det placeras. Skåpen skyddar pappersdokument och digital media, som till exempel USB-stickor, bärbara datorer, surfplattor och hårddiskar i 60 minuter vid cirka 1000 graders värme. Kassaskåpet har ett elkodlås med två utbytbara koder och tidsfördröjning när koden slås in fel flera gånger.

Bultas ner i golvet och göms i inredningen

Kassaskåp för hemmabruk ska helst bultas ner i golvet eller i en vägg. Det gör det betydligt svårare för inbrottstjuvar att ta med sig kassaskåpet. Om det inte går att bulta ner skåpet på grund av exempelvis golvvärme, så kan en del kassaskåp limmas ner med konstruktionslim, vilket är en mer permanent lösning. Kassaskåp ska helst ha lås med sprängsäkring som gör att regelverket låser sig vid inbrottsförsök.

För många räcker det att ha ett litet kassaskåp som är lätt att gömma undan. Det finns många små kassaskåp för hemmet och den lilla storleken behöver inte betyda att det har sämre brandskydd än ett större kassaskåp. Även små kassaskåp bör bultas ner i golvet eller väggen för att ge ett fullgott skydd. Ett litet kassaskåp kan även installeras i båten, husvagnen eller till och med bilen om man vill hålla värdesakerna säkra när man är på resande fot.

Värdesaker i hemmet som guld och andra smycken är försäkrade oavsett hur du förvarar det i hemmet. Du kan ha dem i en byrålåda om du vill. Försäkringen gäller ändå. Du får även ha 20% av ett basbelopp i kontanter liggande i byrålådan och räkna in detta i det totala förlorade värdet vid ett inbrott eller brand. Det är endast om man har ett företag och förvarar stöldbegärliga saker som t.ex. bärbara datorer, plattor, och tobak som försäkringsbolagen kräver skåp med klassning minst SS3492. Juvelerare och guldhandlare skall ha grade-klassade skåp men det gäller som sagt endast företagare. Är man osäker är det aldrig fel att kolla med försäkringsbolaget.

Man bör ändå betona att värdesaker i hemmet ändå är säkrare i ett skåp än i byrålådan. Värdet i grejerna kan ofta vara själva affektionsvärdet och det kan inte ett försäkringsbolag ersätta. Det är enligt min mening viktigt att man gör en egen bedömning av hur man bör förvara sina värdesaker i hemmet än att man blint litar på försäkringsbolagen.

Sänd till en kollega

0.024