23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Takrengöring som skyddar taket

Taket fungerar som en räddande sköld för resten av huset mot alla potentiella hot som väder och smuts kan förorsaka. Därför är det otroligt viktigt att ta väl hand om taket för att det ska bibehålla sin skyddande funktion.

Att byta tak är en besvärlig process, men i de flesta fallen görs det faktiskt helt i onödan. Ibland kan en ordentlig takrengöring göra susen för att hålla taket i skick.

Fördelar med takrengöring
Att byta ut hela taket istället för att bara tvätta taket noggrant är inte bara besvärligt, utan det är också:

●       dyrare

●       mindre miljövänligt

●       mer tidskrävande

Det är helt klart värt att kolla upp om taket går att räddas istället för att genast köra igång med hela takrenoveringsrumban.

Regelbunden taktvätt
Man bör givetvis inte vänta tills taket är i så pass dåligt skick att det ser förfallet ut innan man rengör det. Det gäller att rengöra taket regelbundet, och hur ofta det bör rengöras beror på:

●       vilken sorts tak man har

●       vädret

Ett hälsosamt tak ser till att resten av huset hålls i gott skick också. Genom att rengöra taket regelbundet är det inte bara hela huset som ser bättre ut som helhet, utan det förebygger också att problem uppstår i framtiden.

Hot
Förutom faran med intensivt regn som till slut kan nöta på taket, och som i sin tur får vatten att börja läcka in i huset, finns det andra hot mot takytan. Det är bland annat:

●       alger

●       mossa

●       smuts

Om alger och mossa etablerar sig på taket och slår rot, försämrar det märkbart takpannornas kvalitet, och därmed skyddet som taket ger för huset.

Takbesiktning
Det till synes förfallna taket behöver inte nödvändigtvis alltid vara i så dåligt skick. Genom att först genomföra en takbesiktning får man veta om:

●       endast en noggrann taktvätt krävs

●       eller om taket är i så uselt skick att det behöver bytas ut.

Anlita ett proffs
Det är långt ifrån alla som kan klara av att rengöra taket själv. Det är otroligt besvärligt och dessutom farligt att bege sig upp på ett brant, vått och halt tak. För att kunna utföra arbetet på ett så säkert sätt som möjligt krävs:

●       ordentliga redskap

●       specialställningar

●       säkerhetsutrustning

Det mest lönsamma i den här situationen är att anlita ett proffs som har erfarenhet av takrengöring och som redan har de rätta verktygen och den rätta tekniken.

Utförandet av taktvätt
Det mest populära och effektiva sättet att tvätta taket är med IsoTec-tekniken. Den utförs i tre steg:

  1. Takrengöring
  2. Försegling av takpannorna
  3. Ytbehandling eller takmålning som skyddsyta

Denna teknik förhindrar vatten att tränga in i takpannornas porer, och förebygger dessutom tillväxt av alger och mossa som kan förstöra taket. Tack vare denna ytbehandling kommer taket att må mycket bättre, och dessutom kommer det att se så gott som nytt ut.

Sammanfattning
Att byta tak är inte alltid lösningen på problemet med ett ovårdat tak i dåligt skick. En genomgående takbesiktning kan säga om taket måste bytas ut eller om endast en grundlig takrengöring krävs.

För att förebygga problem med alger, mossa och smuts på taket, som i sin tur kan leda till en försämring av takets kvalitet, gäller det att rengöra taket regelbundet. Att göra det själv är sällan en bra idé om man inte har de rätta redskapen.

Att anlita proffs med mycket erfarenhet är att föredra. De ser till att använda den bästa möjliga tekniken som lämpar sig bäst för varje taksort. Tack vare det kommer taket att se ut som nytt, och istället för att förlora en massa tid och pengar på att byta ut takpannorna har det bästa och mest miljövänliga valet gjorts.

Sänd till en kollega

0.016