23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Glöm inte karmhylsor när du byter ytterdörr och fönster

Att byta dörrar och fönster görs ungefär på samma sätt och samma slags verktyg behövs för båda jobben. Det behöver inte vara svårt att utföra det här arbetet själv, men det kan alltid behövas smarta tips innan du sätter igång!

Exempel på material och verktyg som behövs är karmhylsor, vattenpass, gummiklubba, isolering och hammare. Nedan berättar vi mer om dessa verktyg samt material för att göra bytet.

Byta fönster är en bra idé i äldre hus
Om du bor i ett äldre hus där ytterdörr och fönster inte har blivit bytta kan det vara en god ide att göra det. Även om det är dyrt att köpa in ytterdörr och fönster lönar det sig  i längden! Husets uppvärmningskostnader kommer definitivt att sjunka.

Rätt storlek på dörr och fönster
Självklart behöver du köpa en in ny ytterdörr samt de antal fönster du planerar att byta ut. Var noga med att mäta existerande dörr och fönster. Lite nyare hus har oftast standardmått medans i lite äldre hus är det vanligt att hitta alla möjliga slags mått.

Det kan hända att du behöver justera en del dörr eller fönsterfoder för att undvika att beställa speciella mått på dörr eller fönster. Som vanligtvis blir rätt så mycket dyrare än standardmått. Om du har möjlighet att justera foder blir det billigare.

Karmhylsor för att få dörren/fönstret på plats
Du kommer även att behöva karmhylsor, de justerar in karmen och håller sedan allt på plats. Om det inte finns förborrade hål för karmhylsor är det enkelt att göra själv. En karmskruvsnyckel behövs för att skruva in karmhylsan och sedan justera.

Vattenpass för att det ska sitta rakt
Ett vattenpass med korrekt avläsning är essentiellt då du byter ytterdörr och fönster hemma. Annars finns det risk att det blir fel med någon millimeter och det kommer att synas på det färdiga resultatet. Och störa dig så länge som du bor i huset!

Kilar, gummiklubba och hammare
För att placera en ytterdörr eller ett fönster kommer du att behöva kilar och en gummiklubba samt hammare som tätning. Låt denna process i arbetet ta tid då det är väldigt viktigt att karmen står i lod med fasaden. En sned karm gör att dörren eller fönstret åker ut eller in av sig självt.

Isolering
Självklart kommer du även att behöva isolering att sätta runt om ytterdörr och fönster. Du petar enkelt in isoleringen med en spackelspade. Spik kommer också att behövas för att sätta dit det nya utvändiga fodret!

Sänd till en kollega

0.031