23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Att bygga eller renovera ett hus

Vad innebär att bygga ett hus? Vad innebär att renovera ett hus? Ja, det är två helt olika processer som kräver olika insatser. Dessa har dock en gemensam nämnare och det är att många förberedelser behövs.

Planering ligger i grund till ett bra bygge eller renovering.

Ett bygg-, eller renoveringsprojekt kan i många fall kännas överväldigande. Varför? Just för att de omfattar många och stora processer. Bygglov ska införskaffas, arkitektur ska fixas, material ska köpas och rätt entreprenör ska väljas. Vilken ordning ska allt detta göras på? Finns det hjälp att få? Ja, det gör det. Hjälp finns att få och den kommer i form av olika tips och guider på nätet. Sådana typer av artiklar kan ge dig en överblick av processen och dess beståndsdelar. Är man på det klara vad som väntar en är det betydligt lättare att påbörja projektet.

Med ekonomin i fokus
En av de viktigaste sakerna att tänka på i samband med bygg eller renovering är ekonomin. Det är en aspekt som du bör tänka på i god tid, helt i förväg innan projektet ens börjat. Vad ska du tänka på? Först och främst är av väsentlig betydelse att veta hur mycket av dina sparade medel du kan avse för det framtida projektet. Ifall du inte har några sparade pengar betyder det att du måste låna hela summan. Inget fel i det men tänk på att du måste kontakta din bank och prata med den innan du ens börjar planera bygget (eller renoveringen för den delen). Är banken villig att låna ut pengar? Till vilka villkor? Hur kommer en amorteringsplan att se ut och har du råd att betala tillbaka lånet i tid? Dessa frågor är väldigt viktiga och ligger till grund till ett lyckat bygge och renovering.

Bra tips
Ok, ekonomin är viktig men låt oss säga att du fått ett lån beviljat. Vad ska du tänka på härnäst? Vilka frågor bör du besvara för dig själv för att börja?

  • Vad ska du bygga? Vad ska du renovera?
  • Behöver du bygglov? Renoveringar kräver inget bygglov om du inte ska ändra fasad eller taket. Är planlösningarna klara? Överensstämmer dem med dina egna idéer?
  • Vilket byggföretag ska du jobba med?
  • Fråga efter olika offerter för ditt projekt från olika entreprenörer.
  • Jämför offerterna och välj en partner med en bra referenslista och erfarenhet av just sådana typer av projekt (bygg eller renovering).

Sänd till en kollega

0.015