23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Är frystorkad mat ett bra alternativ för dig?

Är du en av dem som älskar att bege sig ut på längre äventyr? Det kan vara en härlig upplevelse att bege sig ut på vandringsäventyr.

Är man intresserad av naturliv och kanske även fotografering blir flera sinnen tillfredsställda. En bonus är att man oftast sover väldigt gott efter ett sådant äventyr.

Först och främst bör man under planeringen tänka på bekväma vattentäta skor som håller fötterna varma och torra samt föda och vätska som är lätta att bära med under färden. Ju bättre förberedd man är med dessa saker, desto mer energi har man till att upptäcka och njuta.

För lite eller dålig energi kan leda till yrsel, kramp och illamående. All fysisk aktivitet bör utföras med god energi i kroppen. Det är ännu viktigare när det gäller fysisk aktivitet som ska utföras under längre perioder, då det är mer fysiskt krävande för kroppen. Det bästa är att tanka med god energi redan dagen innan och den dag som aktiviteten står på schemat bör man starta med en stark frukost.

Under all fysisk aktivitet som ska utföras under flera timmar krävs pauser för att vila kroppen och för att tanka på med ny energi. Ens packning vill man ju ha så lätt och smidig som möjligt. Olika alternativ för detta finns att välja mellan. Frystorkad mat, mjukkonserv och energibars är några vanliga exempel.

Skillnad mellan frystorkad mat, mjukkonserv och energibars 

På nätet kan du finna många olika smaker och sammansättningar. Vilken typ som passar dig som bäst beror främst på hur mycket energi du behöver tillsätta dig med under färden. Men även om du föredrar varm mat eller kall mat.

  • Frystorkad mat har ett stort utbud av olika rätter och finns som frukost, lunch och middag. Det finns även flera leverantörer att välja mellan och produkterna finns att köpa i både matvarubutiker och friluftsbutiker. Denna typ tar mindre plats och väger mindre. En nackdel är att frystorkad mat ofta är ganska dyr. Några anser att frystorkad mat kan vara relativt smaklös, men den kan lätt piffas till med egen krydda.
  • Mjuka konserver kan liknas vid frystorkad mat. Mjuka konserver är däremot tyngre, ungefär dubbelt så tung. Så denna typ är inte ett bra alternativ för de som ska bege sig ut på längre vandringar. Den funkar bra för kortare turer eller under kanot- eller båtfärden, då man inte behöver fundera lika mycket på tyngden. De kan antingen värmas med hjälp av värmepåsar eller ätas kalla.
  • Energibars innehåller mer kolhydrater än proteinbars, men påfyllning av kolhydrater är viktigare än protein under fysiskt aktivitet som kräver uthållighet. De är lätta att bära med på färden, men passar mer som en form av mellanmål än måltid.

Sänd till en kollega

0.016