23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur fungerar LED-lampor?

Led lampor är idag mycket vanligt. Förr så var det främst tal om vanliga glödlampor, halogenlampor och lågenergi-lampor.

Men eftersom att man utvecklade led-lampor på ett bra sätt, så att de numera inte bara har ett kallt blått ljus, så är det främst dessa man kan köpa. Du kan hitta stort urval av LED lampa hos Lampornu. LED är en förkortning och står för Light Emitting Diodes, som på svenska helt enkelt betyder lysdiod. LED lampor har ingen glödtråd. De alstrar istället ljus via en halvledardiod. Lysdioder uppfanns redan under 1920-talet. Men det var först senare, under 1960-talet som de kunde så att säga ge ett synbart ljus. LED som teknik har länge använts och det som indikatorlampor på displayer och elektronik. Idag går det att ha led belysning i hela hemmet.

Fördelar med LED belysning
Det finns idag många fördelar med att välja en led lampa. Led lampor och led belysning har bra mycket lägre energiförbrukning än de tidigare, vanliga glödlamporna, samt även en bra mycket längre livslängd. En led lampa kräver jämförelsevisväldigt lite energi för att kunna nå upp till samma ljusstyrka som en vanlig glödlampa har. Om man ser till att en led lampa med 6 W, så motsvarar den en vanlig på 40 W. När det gäller livslängden på led lampor, så kan de lysa upp till 50 000 timmar. Om du har på den åtta timmar varje dag, så motsvarar det 17 år!

En annan fördel som lampor med led har är att de inte innehåller en massa skadliga ämnen. De har inget kvicksilver eller bly i sig. En annan bra sak med led belysning är att så fort du tänder den, så lyser den direkt upp helt och hållet. Lampan i sig blir inte heller så varm. Inte som de vanliga glödlamporna kunde bli, som man kunde bränna sig på.

Hur väljer man rätt lampa med led?
Vanliga glödlampor hade man koll på, det eftersom deras ljusstyrka angavs i watt. LED lampors ljusstyrka anges inte i watt, utan i en annan enhet, som är lumen (lm). Har din lampa med led 470 lumen, så avger den samma ljusstyrka som en glödlampa med 40 W. led lampor har även olika färgtemperaturer. Dessa mäts i enheten som kallas för kelvin (K). De lampor man brukar ha hemma, de ligger oftast på 2 700 K. Du kan få hjälp med att välja rätt sorts lampa där du köper dem!

Sänd till en kollega

0.031