23948sdkhjf

För QLNR är transparens och dialog vägen till sund leverans

Suzanne Karlsson och Mido Osman ligger bakom nystartade Städtjänst QLNR. Siktet är inställt på att bli en av de större aktörerna i Örebro men även växa på fler orter och framförallt i dialog med kunderna.

Längtan tillbaka till att bygga organisation och en önskan om att göra skillnad. En gång till. Det är bakgrunden till att Suzanne Karlsson tagit klivet tillbaka in i städbranschen. En bransch hon lämnade 2018 efter att hon som delägare och grundare sålt sin del i städbolaget Wärna Mellansverige. Målsättning då som nu är densamma: Växa sunt genom att rekrytera duktiga medarbetare och växa genom att våga ha en dialog med kunden långt bortom bara en diskussion om avverkningsgrader.

Firma Städtjänst QLNR AB drog officiellt igång efter sommaren 2022. Men tanken på att starta nytt bolag i branschen började att gro redan för ett par år sedan eftersom Suzanne Karlsson inte kände sig riktigt färdig med branschen.

– Vi började prata redan sommaren 2021 då Mido Osman och jag över en frukost upptäckte att vi hade liknande värderingar och tankar om hur vi skulle kunna göra skillnad i städbranschen. Vi vill vara med och lyfta statusen på lokalvårdsyrket och visa att det är möjligt att driva städbolag med schysta villkor och med en sund kultur där medarbetarna trivs och kan utvecklas, säger Suzanne Karlsson.

Precis som Suzanne Karlsson har parhästen Mido Osman en bakgrund i branschen och har arbetat tio år i olika roller, bland annat inom försäljning, på Samhall. 

Vi har drömmar men samtidigt är vi inte naiva och vi vet att det här är en lojal bransch. Har kunderna ett städbolag som de trivs med så byter de inte lätt. Samtidigt så finns det mycket jobb.

Trots ett fint möte och gemensamma värderingar blev det inget där och då. Vintern 2021 gick Mido Osman vidare till en roll inom Sodexo medan Suzanne Karlsson blev erbjuden att bli nationell klubbchef hos We Are Padel. En möjlighet hon knep då hon fick chans att bygga bolag och organisation och samtidigt kombinera värvet med ett brinnande intresse för sporten.

Det gick en tid men så kom ett sms som löd: ”Vad är ingångslönen för en städare? Nu kör jag igång vill du hänga med?”

– Det kändes rätt och efter att ha stämt av med min man så bestämde jag mig för att köra. Mido och jag kompletterar varandra väldigt bra även om vi inte är överens om allt. Vi körde i gång i somras men jag har arbetat med detta på heltid sedan den 1 november och Mido startar på heltid nu efter årsskiftet. Det har gått otroligt snabbt men det känns helt rätt och det är väldigt roligt att vara tillbaka i branschen. Jag tycker att det har hänt mycket sedan jag lämnade för fyra år sedan, säger Suzanne Karlsson.

Apropå ingångslön så säger Suzanne Karlsson att de följer fastighetsavtalet och har även valt att lägga sig en bit över det. Framförallt satsar duon på rekrytera heltidsanställda.

Även om de har smugit igång verksamheten på sidan av andra uppdrag så har bolaget redan hunnit växa ur den första kontorslokalen, kontraktet sades upp redan efter två månader, i Kumla och raskt flyttat in i nya lokaler i Örebro. Därtill har bolaget gått från en anställd till åtta som också är anställda på heltid. En arbetsledare som heter Pernilla Eriksson värvades på rekommendation. Även hon har ett förflutet inom Wärna och har arbetat åtta år i branschen, både som lokalvårdare och som arbetsledare.

– Startsträckan är betydligt kortare den här gången. Wärna gick från en anställd och någon kund till 40 anställda och 250 kunder och var etablerat på fyra orter efter fem år. Den här gången kommer det att gå betydligt snabbare. Både Mido och jag kan bygga på ett nätverk i branschen och på goda relationer med leverantörer. Vi har värvat anställda både ur vårt nätverk men även på rekommendation. Vi landar på en omsättning på cirka 5 miljoner vilket är en bit över budget som var satt till 3 miljoner kronor, säger Suzanne Karlsson.

Anledning till flytten in till Örebro var att bolaget snabbt signerade större kontrakt bland annat fastighetsbolaget Ekströms hela bestånd och Anicura.

– Kontrakten har kommit på rekommendation. Fastighetsbolaget har jag arbetat med tidigare och det andra uppdraget med Anicura fick jag via nätverk. Det är speciellt eftersom det handlar om klinikstäd men vi vill ha en bredd och erbjuda företags- och kontorsstäd, flytt- bygg -och trappstäd, ja egentligen alla typer av städ. Dock tror jag inte att det finns någon stor tillväxt i hemstäd just nu. Planen är också att vi ska in i fastighetsskötsel, det är Midos skötebarn, säger Suzanne Karlsson.

Tillväxt ska ske genom att rekryterar rätt medarbetare som också vågar ha dialog med kunden och äga sina uppdrag och ha ett ansvar för kunden. 

Ska vi förändra branschen så måste vi bygga en kultur där människor inte kliver undan och inte ber om ursäkt

– De anställda är vårt varumärke och vi vill nå ut med att vi söker människor som är stolta över yrket. Medarbetare som på riktigt tycker att det är roligt med jobbet och den service vi levererar. Det är så sorgligt att många fortfarande får frågan om vad de ska göra sedan, när de slutat städa. De finns många som älskar det här arbetet och vill utvecklas inom städ. Jag hoppas innerligt att de ska våga säga det som en motfråga. Ska vi komma bort från att bara prata avverkningsgrader så måste våra anställda våga ha en dialog med kunden och uttrycka vad som är vår miniminivå och vad som måste ingå för att vi ska kunna utföra ett gott arbete.

Förutom att starta städbolag har Suzanne Karlsson arbetat som konsult inom värdegrundsfrågor och därtill har hon arbetat med entreprenörsfrågor och hållbart företagande hos Alfred Nobel Science Park. Frågor hon har god nytta av även i sitt nya jobb.

– Min drivkraft är att bygga sätta och våra värderingar. De anställda ska trivas och må bra och dra åt samma håll och känna att de kan vara med och påverka. Människor måste ha goda möjligheter och tid att kunna utför ett bra jobb. Ska vi förändra branschen så måste vi bygga en kultur där människor inte kliver undan och inte ber om ursäkt. Våra kunder köper en tjänst för att få en fin arbetsmiljö och vi behöver bygga relationen om resultatet ska bli bra. Vi måste ha en yrkesstolthet och ha en sund och ärlig debitering och transparens. Var stolt och ta betalt för det arbete du utför, säger Suzanne Karlsson.

Var har ni för målsättningar med bolaget och var är ni om två år?

– Vi vill bli en av de större aktörerna här i Örebro. Och vad ska vi ligga och takta på då? Jag gissar att vi är omkring 40 anställda omsätter 25 till 30 miljoner i Örebro om två år. Men vi ska även finns på flera orter, enligt planerna på ytterligare fyra orter. Vi har drömmar men samtidigt är vi inte naiva och vi vet att det här är en lojal bransch. Har kunderna ett städbolag som de trivs med så byter de inte lätt. Samtidigt så finns det mycket jobb. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11