23948sdkhjf

Tio av Elis tvätterier nu Svanen-certifierade

Tvätteriet i Örebro blir ytterligare ett och hittills det tionde tvätteriet för Elis att godkännas mot Svanens senaste kravversion generation 4 för textilservicetjänster.

Verksamheten i Örebro, som hanterar tvätt av arbetskläder till industrin, gör enligt Elis att den nya certifieringen blir extra betydelsefull.

– Tvätt innebär betydande förbrukning av energi och vatten. Att som företag ställa tuffaste möjliga miljökrav på sitt tvätteri gör därför verklig skillnad för miljön, säger Karl-Erik Wallin, platschef på Elis i Örebro.

I ett pressmeddelande uppger Elis att grunden till certifieringen för Örebro-anläggningen lades 2020 när Elis valde att investera i fjärrånga istället för olja. Därmed har koldioxidutsläppen reducerats med mer än 500 ton årligen bara i Örebro. Anläggningen drivs även av förnybar fjärrvärme och el.

– Svanenmärkningen visar att vi aktivt arbetar med att minska vår miljöpåverkan och att vi uppnår goda resultat. Den är också ett kvitto på att vårt arbete med att reducera vår miljöpåverkan fungerar. Vår anläggning här i Örebro tvättar åt många kunder inom verkstadsindustrin vilket ställer stora krav på att vi renar vårt avloppsvatten från tungmetaller, exempelvis zink och kadmium, säger Karl-Erik Wallin vidare.

Elis mål är att samtliga tvätterier på sikt ska klara Svanens nya  krav.

– Vi är mycket glada över att Elis fortsätter att miljömärka fler anläggningar. Det är bråttom att ställa om produktionen för att kunna nå miljö- och klimatmål. Det går att spara in 27 procent av koldioxidutsläppen genom att välja Svanenmärkt vid tvätt av arbetskläder*. Så här kan många företag göra ett enkelt val som gör stor skillnad för klimatet och miljön. Svanens krav tar ett helhetsperspektiv på tvätteriet: från val av textilier till tvätt och transport, säger Johanna Hultgren, rådgivare på Miljömärkning Sverige, som står bakom Nordens officiella miljömärkning Svanen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126