23948sdkhjf

Startups inom bättre inomhusluft och minskad vattenanvändning på topplista

Sally R är guldbolag på årets 33-lista.

Sally R och Mimbly är 2 av 33 bolag som tagit sig in på tidningen Ny Tekniks lista över Sveriges 33 mest innovativa och lovande tech-startups. För Sally R:s del är det tredje gången bolaget blivit utvalt och därmed ansluts till kategorin “guldbolag”, då Sally R uppmärksammades även 2019 och 2021.

– När vi grundade Sally R 2016 så kunde vi inte föreställa oss vart vi skulle befinna oss idag, snart 7 år senare. Vi har pratat om inomhusluft som en global utmaning sedan dag ett, och det är ett ämne som verkligen engagerar. Vår teknikutveckling har drivits av denna utmaning och vi är glada att allt arbete uppmärksammas för tredje gången på 33-listan, säger Anders Edström, som tillsammans med Fredrik Edström och Fredrik Tunberg ligger bakom bolaget.

Västeråsbaserade prop tech-bolaget Sally R arbetar med att att genom innovativ teknologi verka för stora energibesparingar och bättre inomhusluft. Den molnbaserade optimeringsalgoritm för klimatkontroll av kommersiella fastigheter anpassar kontinuerligt luftflödena efter behov.  Tjänsten används nu i ett  50-tal fastigheter och bolaget menar att energikrisen har ökat intresset för tekniken. Bolaget utvecklar även tekniken för infångning av koldioxid från inomhusluft, som bland annat Ikea har testat för hydroponisk odling. Direct Carbon, som affärsområdet heter, närmar sig kommersiell lansering.

– När vi kom med på 33-listan första gången 2019, fick vi ett fint kvitto på att vi var på väg åt rätt håll. Sedan dess har vi fokuserat bolaget och lyckats kommersialisera den optimeringstjänst som idag styr inomhusklimatet i många av Sveriges mest berömda fastigheter. Förra året, när vi var med på listan för andra gången hade vi kommit en bra bit på vägen med vår andra innovation som berör koldioxidinfångning från byggnader. Nu finns denna banbrytande teknologi i vårt dotterbolag Direct Carbon, och vi ser med tillförsikt på framtiden. Coronapandemin uppmärksammade vikten av att säkerställa hälsosam inomhusluft. Dagens energikris sätter fingret på det vi pratat om länge, nämligen de fantastiska möjligheterna vi har genom att optimera befintlig ventilation. Sally R är idag ett lovande SaaS-bolag på väg ut i världen och samtidigt som vi checkar ut från 33-listan som Guldbolag så skalar vi upp vår verksamhet och tackar för all fantastisk support vi fått hittills, säger Fredrik Tunberg, vd, Sally R.

På listan återfinns även Göteborgsbaserade Mimbly, grundat 2017 av Isabella Palmgren, Nicolas Maxant och Emil Vestman, vars filterlösningen sparar vatten och energi och dessutom tar hand om mikroplaster och installeras i tvättstugor. Filtren kommer att tillverkas i en fabrik i Mariestad och nu väntar expansion ut i Europa. Mimbly återfanns även på listan i fjol.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094