23948sdkhjf

Varnar för brist på samhällskritiska rengöringsprodukter och maskiner

Branschorganisation ser ökad risk för bristande hygien i samhällsviktiga sektorer som sjukvård och livsmedelsindustri om det uppstår brist på samhällskritiska rengöringsprodukter och maskiner för rengöring.

”Den rådande situationen med råvarubrist, leveransproblem och skenande energipriser kan leda till brist på samhällsviktiga tvätt-, rengörings-, hygien- och underhållsprodukter till vård, omsorg, restauranger och livsmedelsindustrier”, konstaterar branschorganisationen Professionell Hygien & Rengöring i ett pressmeddelande.

– Bristen har huvudsakligen uppkommit på grund av pandemins effekter med nedstängningar samt på grund av oroligheterna i vår omvärld. I pandemins början rådde stor brist på råvaror till desinfektionsmedel men nu när pandemin har lagt sig en aning ser vi att bristsituationen drabbar andra produktområden, säger Anna Melvås, verksamhetsansvarig för Branschföreningen Professionell Hygien & Rengöring i en kommentar.

Branschföreningen ser kraftiga störningar i försörjningen av råvaror och maskinkomponenter som på sikt skulle kunna leda till leveransförseningar av vissa produkter. Utöver det så konaterar BPHR att branschen drabbats av ”stora kostnadsökningar på förpackningsmaterial samt i vissa fall omfattande leveransstörningar från råvaruleverantörer”.

– Om nuvarande situation eskalerar så finns det en risk att det uppstår brist på samhällskritiska rengöringsprodukter och maskiner för rengöring, säger Anna Melvås vidare.

BPHR skriver att bristen kan göra att vissa sektorer, som vård, omsorg och livsmedelsindustri, behöver prioriteras före andra mindre samhällskritiska områden om efterfrågan inte kan matchas och bristen eskalerar.

BPHR är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar och marknadsför kemisk-tekniska produkter, redskap och maskiner för professionell hygien, rengöring och underhåll. Kunderna finns inom såväl privat som offentlig sektor. BPHR är en del av Kemisk Tekniska Företagen, KTF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.317