23948sdkhjf

Går in i Sverige med ny robotdammsugare

Tyska Nexaro lanserar robotdammsugarsystem för professionell fastighetsrengöring och hoppas nå kunder på B2B-marknaden i Sverige med start i höst.

I oktober lanserar tyska Nexaro en robotdammsugare, tillhörande digital plattform och programvarulösningen Nexaro HUB, som binder ihop och efter behov styr rengöringen i Sverige. För kartor och orientering är robotdammsugaren försedd med en lasersensor. 

Nystartade Nexaro har säte i Wuppertal i Tyskland och är en del av Vorwerk-koncernen, som har lång erfarenhet av bland annat dammsugartillverkning.

Med plattformen kan enstaka eller en hel grupp av dammsugare styras och systemet är byggt på den så kallade cobotik-metoden som inte handlar om att ersätta mänsklig arbetskraft, utan om att komplettera det befintliga arbetssättet.

”Det innebär ett samarbete mellan människa och modern, automatisk robotteknik, där rengöringspersonalen avlastas med golvrengöringen och obekväma arbetstider”, uppger Nexaro.

Styrningen av dammsugaren sköts av programvaran som ansluts till servrar i Tyskland och enheten är uppkopplad hela tiden och kan därför även fjärrstyras utan wifi-anslutning. Kostnaderna för mobildataanvändningen ingår i priset för systemet.

”För att öka effektiviteten måste maskinerna å ena sidan kunna arbeta självständigt och å andra sidan måste de kunna integreras i ett överordnat digitalt system. Ett sådant system möjliggör en heltäckande samordning, styrning och dokumentation av rengöringen”, skriver Nexaro i ett pressmeddelande.

De nya produkterna lanseras i oktober och levereras från april 2023.

Systemet har i nuläget sålts till en kund, facility management-företaget Vebego som har 40 000 medarbetare och servar kunder  i Nederländerna, Tyskland, Belgien, Österrike och Schweiz.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094