23948sdkhjf

Prisbelönt miljöprojekt med återvunna skyddsförkläden sprids

Överläkaren och docenten Johanna Albert förärades Region Stockholms miljöpris efter att ha initierat ett pilotprojekt på Danderyds sjukhus i samarbete med Trioworld där man införde ett så kallat cirkulärt flöde för att återvinna skyddsförkläden. Detta efter att hon sett hur stora mängder plastförkläden som slängdes inom vården under pandemin. Engångsprodukter och skyddskläder i plast behövs i vården av hygienskäl och användningen är hög. Att återvinna använda skyddsförkläden av plast inom sjukvården har tidigare varit komplicerat på grund av de höga hygienkraven och därför går de i hög utsträckning till förbränning med stor klimatpåverkan som följd.

Nu ska även Folktandvården Stockholm delta i projektet.

– Vi kan inte stå vid sidlinjen och kräva att andra ska komma med lösningar åt oss, utan vi alla måste vara med och kavla upp armarna och hjälpa till, säger Ali Kashani, klinikchef Folktandvården Eastmaninstitutet i en kommentar.

Inom pilotprojektet kommer de använda förklädena pressas till balar för att sen tvättas, smältas ned och bli till nya plastförkläden, istället för att brännas. Ambitionen är att pilotprojektet ska ligga till grund för framtida upphandlingar så att återvinningen kan bli permanent och spridas till fler verksamheter.

Region Stockholms Innovationsfond har bidragit med ekonomiska medel, och Folktandvården Eastmaninstitutet är först ut av tandvårdskliniker att delta i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078