23948sdkhjf

Städbranschen kan omfattas av entreprenörsansvar: ”Problem med långa entreprenörskedjor allt större”

Regeringen tillsätter utredning som ska redovisas i slutet av april nästa år.

Regeringen tillsätter nu en utredning om huruvida entreprenörsansvar ska utvidgas till att omfatta fler branscher, bland annat städ och transport. Sedan 2019 fungerar entreprenörsansvar som verktyg för lönefordringar inom bygg- och anläggningsbranschen.

Anledningen till den nya utredningen är att regeringen avser växla upp kampen mot arbetslivskriminaliteten och se över och utvärdera skyddet för arbetstagares lön i entreprenadkedjor, det så kallade entreprenörsansvaret.

– Problemen med långa entreprenörskedjor har blivit allt större. Städbranschen och transportbranschen är några som är särskilt utsatta. Det finns ett behov av att se över om entreprenörsansvaret bör utvidgas. De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott om nätterna. Seriösa företag som följer reglerna ska inte konkurreras ut av fuskare och kriminella, säger Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, i en kommentar.

Syftet med entreprenörsansvaret är att säkerställa arbetstagarens rätt att kräva ut sin lön, ytterst av huvudentreprenören, i de fall där en underentreprenör inte betalat ut lön enligt avtal. Lagen ger också de fackliga organisationerna rätt att kräva ut information om vilka underentreprenörer som anlitats.

Regeringen har utsett Susanna Ribrant som särskild utredare och uppdraget ska redovisas senast den 28 april 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094