23948sdkhjf

Ny metod för att mäta hudexponering för hälsofarliga ämnen väntar

Tre forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Klara Midander, Anneli Julander och Georgios Giovanoulis, har fått i uppdrag att utveckla en ny metod för att mäta hudexponering för hälsofarliga ämnen. Projektet finansieras av AFA Försäkring och forskarna ska undersöka hur människor i yrken som kommer i kontakt med hälsofarliga ämnen löper risk att utveckla allergi och handeksem.

– Genom att utveckla en metod för att mäta hudexponering för flera typer av kemikalier i arbetsmiljöer hoppas vi kunna bidra till bättre bedömning av kemiska hälsorisker och att färre drabbas av hudsjukdomar, säger Klara Midander, arbetsmiljöforskare på IVL i en kommentar.

Enligt IVL saknas i dag gränsvärden för skadlig exponering via huden såväl som effektiva provtagnings- och analysmetoder för att mäta detta.”Resultaten ska bidra till bättre riskbedömning av kemiska hälsorisker på arbetsplatser men också öka förståelsen för vilka halter på huden som orsakar eksem”, heter det.

– Vi ser stor nytta i att kunna mäta olika typer av kemikalier på huden. Det är ett direkt mått som kan hjälpa oss att identifiera hälsoskadlig exponering tidigt. I förlängningen kan sådan kunskap också göra det möjligt att förstå om kemikalier i arbetsmiljön riskerar att spridas till den yttre miljön, säger Klara Midander.

Projektet tilldelas två miljoner kronor från AFA Försäkring och pågår till december 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.096