23948sdkhjf

Fredriksbergstvätten i nygamla händer

Region Dalarna köper fastigheten Fredriksbergstvätten av Ludvika kommunfastigheter för 4 miljoner kronor. Förvärvet följer på att Region Dalarna och Region Värmland i mars undertecknade en avsiktsförklaring om samverkan gällande textilförsörjning.

– Vi har som avsikt att långsiktig bedriva tvätteriverksamhet i Fredriksberg. Köpet gör att vi nu kan jobba vidare för att få en robust tvätt för två regioner, säger Ulf Berg (M), ordförande i regionstyrelsen i en kommentar.

– När vi nu äger fastigheten möjliggörs framtida förfogande över byggnadens robusthet och fortsatta utveckling, säger Ulf Berg vidare.

Fredriksbergstvätten har 35 anställda och Fastigheten Fredriksberg 1:22 består av 25 839 kvadratmeter mark med tillhörande byggnad på 3 900 kvadratmeter.

I ett pressmeddelande skriver Region Dalarna att ”Fredriksbergstvätten har goda förutsättningar för en regionövergripande samverkan, men fastigheten är i behov av underhåll och reinvesteringar”. Förutom renovering väntar en eventuell utökning av tvätteriverksamheten.

Region Dalarna har ägt Fredriksbergstvätten tidigare men 1991 sålde regionen, dåvarande Landstinget Dalarna, fastigheten till Fredriksbergstvätten och fastigheten har sedan dess haft flera ägare. Senaste ägaren är det kommunala bolaget Ludvika kommunfastigheter.

– Att Region Dalarna nu förvärvar fastigheten stärker deras möjlighet att ha full rådighet över kommande investeringar och fortsatt utveckling av tvätteriverksamheten i Fredriksberg. Etableringen och arbetstillfällen är oerhört viktiga för orten. Försäljningen bidrar dessutom till Ludvika kommunfastigheters renodling och strukturering av sitt fastighetsinnehav inom Ludvika kommun, säger Ingvar Henriksson (S), ordförande Ludvika kommunfastigheter.

Tvätten i Fredriksberg servar i dag Region Dalarna och cirka 7 ton smutstvätt tvättas per dygn och 57 vagnar ren tvätt skickas ut till regionens verksamheter per dygn. Tvätteriet grundades 1980 då verksamheten flyttades från Falun till Fredriksberg.

2009 startade Fredriksbergstvätten upp sin verksamhet igen efter att ha stängt 2002.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062