23948sdkhjf

Svanen-kriterierna för hotell skärps

Kraven revideras vart femte år och nya kraven innefattar bland annat nya kriterier för städkemikalier och skärpta krav för användning av miljömärkta produkter för städning, disk och tvätt.

Kraven för Svanmärkta hotell och konferensanläggningar med övernattning skärps och miljöarbetet måste prioriteras ytterligare.

Det framgår av ett pressmeddelande från nordiska miljömärkningsorganisationen som presenterar skärpta kriterier, krav som revideras vart femte år.

De nya kraven omfattar minskad energiförbrukning och CO2-utsläpp, skärpta krav på vattenförbrukning och därtill behöver hotellen ha en plan för ständiga förbättringar inom energi, vatten, avfall, matsvinn, ekologisk mat och dryck, städkemikalier och inköp.

Därtill vill organisationen att utbudet av hållbar mat ökar som vegetariskt, närproducerat och att hotellen undviker hotade fisk- och skaldjursarter.

De nya kriterierna innehåller även skärpta krav för användning av miljömärkta produkter för städning, disk och tvätt, detta för att begränsa användningen av skadliga kemikalier.

Ett av de nya kraven är också att den biologiska mångfalden runt hotellet måste förbättras och att ingen fossil olja eller gas får användas för uppvärmning.

– Med de nya kraven kan hotell- och konferensanläggningar minska sin egen miljöpåverkan samtidigt som de får en trovärdig tredjepartskontroll av sitt miljöarbete. Svanen känns igen av 97 procent av den svenska befolkningen, och gör det enkelt för dem att kommunicera miljö och hållbarhet till gästerna, säger Susanne Hellman, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

De nya kriterierna gäller till slutet av 2026. I dag finns det cirka 400 Svanenmärkta hotell och konferensanläggningar med övernattningsmöjligheter i Norden, varav lejoparten finns i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109