23948sdkhjf

Tvätteri i Fredriksberg ska hantera två regioner

Region Dalarna och Region Värmland har undertecknat en avsiktsförklaring om samverkan gällande textilförsörjning och där Fredriksbergstvätten framgent även ska hantera Värmlands tvätt.

I dag hanterar Fredriksbergstvätten cirka 7 ton smutstvätt per dygn och 57 vagnar ren tvätt skickas ut till regionens verksamheter per dygn.

Samarbetet följer på en bred utredning av tvätteriverksamheten där man tittat på produktionskapacitet, logistiklösningar, juridik, ekonomi och rekryteringsmöjligheter.

Parterna konstaterar också att Fredriksbergstvätten geografiskt ligger bra till för att även kunna hantera grannregionens tvätt samt ge möjligheter som ekonomisk stordrift, mer resurser till förbättrings- och kvalitetsarbete och utveckling.

Dock behöver utmaningar som anpassning av produktionsanläggningen, kompetensförsörjning, lagermöjligheter och uppbyggnaden av en textilstock, cirka 700 000 plagg, lösas.

– Tillgången till arbetskläder och andra textilier ska vara god så att medarbetarna i den värmländska hälso- och sjukvården kan fokusera på sitt arbete och ge patienterna bästa möjliga vård. Vi tror att en samverkan med grannregionen kan leda till att Region Värmland får både bättre kontroll över och högre kvalitet i textilförsörjningen, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen, Region Värmland.

Utvecklingsmöjligheter är bland annat exempel införande av chipmärkning som leder till automatisering i produktionen och ökad spårbarhet.

– Det är positivt att vi får till ett samarbete med Region Värmland inom tvätteriverksamheten. Fredriksberg ligga ofta illa till för satsningar men i ett samgående mellan Dalarna och Värmland kunde placeringen inte vara bättre. Detta kommer medföra ett 25-tal nya arbetstillfällen, säger Christer Carlsson (M), ordförande servicenämnden, Region Dalarna.

Fredriksbergstvätten, grundad 1980, startade upp verksamheten igen 2009 efter att ha stängt 2002.

Tvätteriet har i dag 35 anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097