23948sdkhjf

Städfirma fick fortsatta uppdrag trots skattebrott

Stor granskning avslöjar att en städfirma där tidigare vd dömts för skattebrott fick som underleverantör fortsätta städa på bland annat Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

En städfirma vars tidigare vd och grundare dömts för skattebrott och som ska ha betalat personal svarta löner har utfört golvvård på Karolinska universitetsjukhuset i Huddinge och delar av lokaler på sjukhuset i Solna som underleverantör till Miab fram tills alldeles nyligen.

Städfirman ska även ha utfört arbete på Stockholms universitet som underleverantör till Miab, det kunde Fastighetsfolket avslöja i en stor granskning i veckan.

Städfirmans grundare och dåvarande vd dömdes i början av 2021 till samhällstjänst för skattebrott och försvårande av skattekontroll. Trots det har bolaget men kunnat fortsätta att utföra arbete som underleverantör i offentliga upphandlingar. Enligt tidningen har mannen efterträtts som vd men står alltjämt kvar som kontaktperson på städfirmans sajt.

Företaget dömdes också till företagsbot till staten på 100 000 kronor och Södertörns tingsrätt slog fast att vd:n vid sju tillfällen och genom fakturor, 2015 och 2016, lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket om för hög moms. Genom sju osanna fakturor ska den dåvarande vd:n fått loss 360 000 kronor som enligt tingsrätten ska ha gått till bland annat svarta löner.

Mannen nekar till brott.

Uppgifterna i artikeln kommer från en utredning från Skatteverket, under ledning av Ekobrottsmyndigheten, och städfirman är medlem i arbetsgivarorganisationen Almega och har kollektivavtal med Fastighets och Kommunal. Bevisningen mot städfirman består bland annat i mejl och avlyssnade samtal. 

Det är sällan vi har så här stark bevisning som vi hade med exempelvis de här mejlen. Vi tror ju att det är hans egen personal som har gjort de här jobben. Men om de har gjort jobbet vitt så är det väldigt märkligt att han inte kan tala om vad de heter, säger Ulrika Sandell, skatteombud på Skatteverket till Fastighetsfolket.

Förutom nämnda uppdrag har städfirman haft uppdrag på förskolor, stora företagskontor och gymnasium i Stockholm och i möten med Skatteverket 2017 berättade den dömde vd:n att städfirman jobbat som underleverantör i Stockholmsområdet med kunder som förutom Miab även Sodexo, Allianceplus, numera Asteri, samt Inspira som numera ägs av Coor.

Miab uppger i mejl till Fastighetsfolket att bolaget har haft städfirman som underleverantör sedan 2013 och under tiden gjort regelbundna kontroller av företaget men menar att förfarandet med bluffakturor och svarta löner har varit omöjligt att upptäcka. Dock har samarbetet efter granskning nu avslutats.

Vi hade inte kännedom om att bolaget var föremål för omtaxering vad gäller moms och arbetsgivaravgifter eller kännedom om tingsrättens dom förrän Fastighetsfolket gjorde oss uppmärksamma på detta”, uppger Ulf Sjöberg, Miabs affärsområdeschef för vård och omsorg till Fastighetsfolket.

Vidare uppger Ulf Sjöberg att Miab utfört kontroller på plats och även bakgrundskontroller av bolaget som inte visat på några avvikelser och att företaget inte ska ha haft anledning att tro att städfirman betalat ut svarta löner.

Vi ser över hur vi ska ytterligare kunna förstärka och förbättra de redan omfattande kontrollerna” säger Ulf Sjöberg vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085