23948sdkhjf

Konkurserna ökade inom fastighetsservice och kontorstjänster

UC varnar för förändrat läge och fler konkurser i Ukrainakrigets spår.

I februari i år gick 18 företag inom delbranschen bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster i konkurs jämfört med 16 stycken under motsvarande månad i fjol vilket är en ökning med 13 procent. Det visar statistik från UC och delbranschen är en av två som stack ut i konkursstatistiken med ökade tal.

Hittills i år, under januari och februari, har 35 företag inom delbranschen gått omkull jämfört med 36 under årets två första inledande månader i fjol.

UC konstaterar även att antalet konkurser minskade totalt i februari med 3 procent.

Samtidigt uppger UC att ”till följd av kriget i Ukraina och de ryska sanktionerna riskerar konkurserna att åter öka” och uppger att branscher som är mest utsatta på kort sikt är de som på ett mer direkt sätt påverkas av den europeiska energi- och bränslemarknaden.

– Kraftigt ökade energipriser skakade om konsumenterna även före den akuta Ukrainakrisen. Även om det är för tidigt att säga så kan priserna för konsumenter och företag öka kraftigt på bred front till följd av Ukrainakrisen. Även detaljhandeln kan tvingas öka priserna för att kompensera för ökade råvarupriser. Världen över har börserna gått ned kraftigt med bakgrund i både kommande räntehöjningar i USA och kriget i Ukraina. Ökar inflationen dessutom mer långvarigt kommer räntorna att gå upp med ökade boendekostnader som följd. Sammantaget kan det ge effekter för hushållens konsumtion av nöjestjänster som resor- och restaurangbesök, precis de branscher som tog mest stryk under pandemin. Därmed ser framtiden fortsatt osäker ut för rese-, hotell-, och restaurangbranscherna, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063