23948sdkhjf

Krönika: Vad driver dig i ditt arbete?

Rents krönikör Elin Böhlin om lagarbetet och drivet att hjälpa klienten nå dit den strävar.

Elin Böhlin
Gör: Biträdande jurist på Brick Advokat.
Inriktning: Offentlig upphandling samt entreprenad- och fastighetsrätt.
Bakgrund: Jur. kand. vid Stockholms universitet.

I de flesta branscher präglas slutet av året av högt arbetstempo och ”flera bollar i luften”. I det läget är det lätt att hamna i ett ekorrhjul, där man inte stannar upp och reflekterar kring varför man gör det man gör om dagarna. Förhoppningsvis gör man det för att det finns ett brinnande intresse och för att det är roligt. Till och från kan man dock behöva påminna sig själv om vad som driver en i arbetet.

För min del fick jag en sådan, något överraskande, påminnelse i samband med fjolårets Clean & Facility-mässa i november. Mina kollegor på Brick Advokat skulle hålla ett föredrag om hur det är att leverera tjänster till offentlig sektor och precis innan föredraget skulle SM i Fönsterputs avgöras. Kanske har det att göra med restriktionerna och suget för socialt umgänge, men något i mig tände till när jag såg hur de tävlande matade på i hopp om att få bäst tid och resultat. Vilket engagemang och driv av såväl deltagare som publik! Efter föredraget skyndade vi oss för att se vem som skulle koras till vinnare (spoiler: grattis Thobias!).

Stämningen i mässhallen är precis den känslan jag vill ha i mitt arbetsliv; fyllt av kunskap, gemenskap och driv – samtidigt som man har roligt! Inom offentlig upphandling går vi in i det nya året med full kraft innefattandes betydande lagändringar som träder i kraft den 2 februari 2022. I korthet är det nya bestämmelser gällande icke-direktivstyrda upphandlingar, dvs. upphandlingar med beloppsgräns under tröskelvärdena som därmed styrs av nationella regleringar och inte EU-direktiv. Jag ska vara ärlig med er, det är tungt att gå igenom en proposition på över 400 sidor (en proposition är ett förarbete till lagens bestämmelser) och då behövde jag påminna mig själv om varför jag gör det jag gör – jo, för drivet att kunna hjälpa klienten på bästa möjliga sätt! Kunskapen jag tar till mig genom att läsa tunga juridiska dokument är ett av mina främsta verktyg i mitt dagliga arbete. Men det är inte bara juridiken som driver mig utan även den kommersiella delen av mitt arbete. Det handlar om att se företag antingen växa eller bibehålla och stärka den affärsmässiga positionen. Oavsett om man som jurist sitter på avbytarbänken och hjälper till när det behövs eller om man är mer löpande involverad så känner man en stark gemenskap och ett driv för det klienten strävar efter.

Så bär med dig en god och härlig känsla inför det kommande året. Påminn er om varför ni gör det ni gör, särskilt under dessa pandemitider. Känns det motigt att gå igenom ett långt förfrågningsunderlag inför en offentlig upphandling ni vill lämna anbud på? Tänk på möjligheterna uppdraget kan ge er och visualisera er själva när ni tilldelats kontraktet! Gå igenom underlaget noga, sätt upp en tydlig plan och kom ihåg att ha kul – tänk som en tävlande i fönsterputs-SM! Framför allt, kom ihåg att om du mot förmodan kör fast i ett juridiskt träsk av svårigheter, då kan mitt driv hjälpa dig på traven!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297