23948sdkhjf

Brå har städbranschen under lupp

Ska ta helhetsgrepp för att beskriva om och i så fall vilka system som möjliggör att människor utnyttjas i städbranschen.

Brå, Brottsförebyggande rådet, utreder i ett projekt initierat av myndigheten i fjol om det finns kriminella upplägg i städbranschen där anställda utnyttjas genom bland annat uteblivna eller låga löner, orimliga arbetstider och utpressning, skriver Arbetet.

Detta för att se om dagens regler är tillräckliga för att motverka fusk.

Projektet har inte tillkommit på grund av den senaste tidens medierapporteringen kring statsminister Magdalena Anderssons uppmärksammade inköp av städtjänst men däremot satt ljus på att det är ett viktigt fält att utreda.

– Vi hade ingen aning om att det här skulle komma på tapeten och bli av intresse för medier. Tidigare har fokus legat på byggbranschen. Men vi har sedan tidigare vetat att det här är ett område där det behövs mer kunskap, säger Anna Gavanas, utredare och forskare hos Brå till tidningen.

Uppdraget är att titta på olika former av städning som lokalvård, byggstäd, hemstäd, kontorsstäd och fönsterputs och handlar om att allt från tjänster som köps av mindre privata aktörer såväl som stora offentliga upphandlingar.

Anna Gavanas lyfter fram att det är en svår bransch att kontrollera arbetsmiljön i då arbetsplatsen inte är lokaliserad på själva företagen.

En del i projektet är att utreda om Arbetsmiljöverket ska inspektera arbetsmiljön eller om någon annan myndighet ska kontrollera arbetsplatserna.

– Det är verkligen speciella förutsättningar i branschen. Arbetsplatsen är inte själva företaget utan man jobbar hos ett annat företag.

Frågorna ska besvaras i en rapport som kommer i september i år.

– Det finns så många regleringar som tillkommit på olika områden och som påverkar den här branschen, exempelvis regler kring arbetstillstånd, arbetsmarknadsstöd och regler kring upphandling och rut. Vi försöker ta ett helhetsgrepp för att beskriva vilka system som möjliggör att människor utnyttjas i branschen, säger Anna Gavanas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14