23948sdkhjf

Mest rut-pengar till hemstädning i fjol

Totalt betalades 7 miljarder ut i rutavdrag i fjol vilket är en ökning med 16 procent jämfört med 2020, enligt Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

I fjol gjorde 1,2 miljoner svenskar avdrag för tjänster som berättigar till rutavdrag och alltjämt är hemstäd populärast dit mest rut-pengar gick. Hemstädning står för 67 procent av uttaget av rut.

Totalt har 7 miljarder utbetalats i rutavdrag, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med 2020 och nära 100 000 fler köpare än 2020.

– Hemstädning är oerhört populärt och skapar många nya jobb, inte minst för de som står en bit ifrån arbetsmarknaden. Det är särskilt viktigt nu för att bekämpa långtidsarbetslösheten, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen i en kommentar.

Hon lägger dock till att det är viktigt att välja ett seriöst och gärna auktoriserat företag som förbinder sig bland annat att inte anlita underleverantörer som saknar kollektivavtal men som också granskar bland annat arbetsmiljö, miljöarbete och hur företaget sköts ekonomiskt.

Nästan 25 500 företag har utfört tjänsterna under året och och det är över 2 300 fler utförare än 2020.

Efter städning är trädgårdsskötsel näst vanligast att använda rut-pengar till och står för 17 procent av uttaget och därefter kommer flytthjälp på 11 procent.

Den 1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor samtidigt som flera nya tjänster lades till, bland annat möblering och tillsyn av fastighet. I samband med höjningen av taket fredades 25 000 kronor från att kunna användas upp av rotavdrag.

– Genom att freda en större andel från att ätas upp av rotavdraget kan fler jobb skapas i seriösa företag. När kunderna inte tvingas välja lägsta pris för att komma under gränsen gynnar det företag med bättre villkor för de anställda, säger Pernilla Enebrink.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063