23948sdkhjf

SM-dags: snabbast på fönsterputs

Den 17 november är det dags för landets kanske mest tidspressade yrkestävling: SM i Fönsterputs. Några akrobatiska konster på hög höjd, som på bilden, kommer dock inte att bjudas på Clean & Facility i Kista.

Senaste gången tävlingen avgjordes var 2018, när Jimmy Ström från Tommys Fönsterputs tog hem titeln på tiden 15,13 sekunder. Den regerande mästaren står på anmälningslistan även i år, tillsammans med ett 40-tal taggade kolleger – och än finns chansen att anmäla sig via cleanmassan.se om man vill ta upp striden med eliten. 

Rent kollade läget inför tävlingsstart med Ann-Sofie Orresten Städtjänst Westlund som är en av tre domare på andra sidan glaset och en veteran inom fönsterputsbranschen.

Hur tävlar man i fönsterputs?
– Lite förenklat går det ut på att på tid putsa tre fönster som är 114 gånger 102 centimeter. När det är klart granskas rutorna för att se om det finns vattenränder eller missar som ger tidstillägg. Varje vattenrand ger en halv sekunds tillägg inom en radie av 7,5 centimeter, är det mer än så blir det tillägg på en sekund.

Hur säkerställer man att alla tävlande har samma förutsättningar?
– Alla får exakt samma utrustning; fönsterskrapa, påblötare och vatten med lite fönstersåpa. Innan man börjar är rutorna kliniskt rena och tejpade i kanterna. Vi tittar inte på överblivet vatten i kanterna, som man normalt torkar med trasa.

Vad är det svåraste momentet?
– Påblötningen. Utan tvekan. Om inte hela rutan är blött blir det mellan en och fem sekunders tillägg.

Hur snabba är de bästa putsarna?
– Vinnartiden brukar ligga på 11-13 sekunder, sedan beror det på hur mycket tidstillägg man får.

Vad krävs för att bli en bra fönsterputsare?
– Vi håller på med service, så det är viktigt att du är en trevlig individ. Och du måste vara noggrann och kunna hantera stress i momentet. Många kan vara jätteduktiga i sitt jobb men klarar inte stressen. Det gäller att behålla lugnet och tro på sig själv.

Kan vem som helst vara med och tävla?
– Vi håller anmälningarna öppna fram till kvalstart. Den som bara vill prova på är välkommen till montern på Clean-mässan hela dagen den 16 november och mellan klockan 09 och 10 den 17 november.

Är den som vinner SM automatiskt kvalificerad för EM?
– Nja, det funkar inte riktigt så. Vill man vara med i till EM får man ansöka själv. Tävlingarna kan se väldigt olika ut internationellt. I USA finns till exempel tävlingar där man ska använda stege eller att det står saker i fönstret.

Vilka är domare förutom du?
Henrik Andersson från Anderssons Städ Fönsterputs, Håkan NielsenFinns Fönsterputs & Städ och Greger Lindholm från Städkonsult,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081