23948sdkhjf

Vd fälld för anställds död

I juni 2020 avled en 40-årig man i Stigtomta i Sörmland i samband med att han grovstädade en arbetsplats. Mannen klämdes ihjäl vid en robot som saknade skydd.

Nu har en fällande dom mot företaget och dess vd fallit, vilket inte tillhör vanligheterna. När tidningen Arbetet granskade samtliga 55 dödsolyckor under 2018, visade det sig att i hela 43 av fallen kommer inga krav för arbetsmiljöbrott att riktas mot arbetsgivaren. Fem arbetsgivare har gått med på strafföreläggande och flera processer pågår fortfarande, enligt Fastighetsfolket.

För dödsolyckan i Stigtomta har företagets vd godkänt ett strafföreläggande för arbetsmiljöbrott som innefattar vållande till annans död. För detta får han villkorlig dom och 100 dagsböter à 45 kronor. Dessutom får företaget, som bland annat tillverkar djurfoder, betala två miljoner kronor i företagsbot.

– Den omkomnes pappa får också ett skadestånd på 45 000 kronor, säger arbetsmiljöåklagare Stefan Edvardsson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping till Fastighetsfolket.

Summorna är enligt Stefan Edvardsson praxis vid denna typ av brott.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
CWS Sweden ökar närvaron i Norrland genom förvärv av Kem-Man
Ny vd för Städarna i Jönköping
Riksbyggen utvidgar marknadsområden
Lifeclean avser göra riktad emission
Han blir ny vd för Hako
Essity kvartalsrapport: "Nettoomsättningen ökade kraftigt"
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.125