23948sdkhjf

Efterfrågan på hemstädning ökar

Trots coronapandemin ökar efterfrågan på hemstädning stadigt, enligt Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

I indexet, baserat på data från Skatteverket och som analyserats av Almega Hemserviceföretagen, konstateras att ökningen landar på 12 procent för årets första nio månader jämfört med motsvarande period i fjol.

– Mycket positivt att efterfrågan på hemstädning ökar stabilt. Det skapar många nya jobb för de som står en bit ifrån arbetsmarknaden och bekämpar långtidsarbetslösheten, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.

Totalt har nära 3,4 miljarder kronor utbetalats i rutavdrag för hemstädning under perioden.

Den 1 januari i år höjdes taket för rut-avdraget från 50 000 till 75  000 kronor. I samband med höjningen av taket fredades 25 000 kronor från att kunna användas upp av rotavdrag.

– Genom att trygga en större del av rutavdraget från att ätas upp av rotavdraget kan fler jobb skapas i branschen. Och när kunderna inte tvingas välja lägsta pris för att komma under gränsen gynnar det företag med kollektivavtal och bättre villkor för de anställda, säger Pernilla Enebrink vidare.

Hemstädning är den mest efterfrågade tjänsten att göra rutavdrag för och står för 68 procent av rutavdraget.

Totalt har rutavdraget för samtliga av de tjänster som innefattats ökat med 16 procent jämfört med samma period förra året och nära 5 miljarder kronor i rutavdrag har utbetalats under årets första nio månader. Under perioden har nära 1 miljon personer köpt tjänster som berättigar till rutavdrag och drygt 23 500 företag ansökt om ersättning för tjänster som omfattas av avdraget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127