23948sdkhjf

Konkurserna minskar

Konkurserna bland svenska aktiebolag fortsätter att minska. Under oktober månad gick 435 aktiebolag i konkurs vilket är den lägsta oktobersiffran sedan 2007 enligt en rapport från Creditsafe och en minskning med åtta procent jämfört med oktober 2020 och 35 procent jämfört med samma månad 2019. Samtidigt har antalet aktiebolag nästan fördubblats från 2007 till 2021.

Enligt UC minskade antalet konkurser för aktiebolag med tio procent i oktober jämfört med samma månad ifjol. Några branscher som tidigare drabbats extra hårt av pandemin, och nu ser ljusare tider, lyfts fram i UC:s pressmeddelande; Hotell- och restaurang har minskat med 22, Detaljhandeln med 13 och Transport med 33 procent.

Däremot är det fortfarande tufft för enskilda företagare där konkurserna ökade med 29 procent i oktober jämfört med oktober 2020. I jämförelse med 2019 har antalet trots allt gått ner. I oktober 2019 gick 81 enskilda företag i konkurs mot 53 i år.

– Nedgången av antalet konkurser från 2019 kan ha att göra med att fler då ombildade sina verksamheter till aktiebolag till följd av att de var berörda av osäkerheten när samhället stängde ner, förklarar Richard Damberg, ekonom på UC i pressmeddelande.

För närvarande håller en stor härva av momsbedrägeri på att utredas, där minst 20 av årets 30 största konkurser berörs, och totalt över 200 företag. Skulderna till Skatteverket uppgår till miljardbelopp. Företag som manipulerar omsättningen är ett växande problem senaste åren menar Creditsafe.

– Dessa samordnade bedrägerier bygger på momskaruseller där det krävs stora mängder så kallade "bufferföretag". Det innebär att flera aktiebolag har köpt och sålt samma vara eller tjänst, en omsättning på en miljard i tio bolag kan i själva verket vara samma varuparti värt 200 miljoner som snurrat fem gånger vardera. Vi uppskattar att över 200 svenska aktiebolag ingår i denna momshärva, berättar Anders Björkenheim, bedrägeriexpert på Accessus.

Enligt Creditsafe registrerades 5 335 nya aktiebolag under oktober 2021, vilket är fem procent färre än rekordåret 2020, men långt över det normala, med en ökning på 23 procent. Medelomsättningen för alla konkursade företag under månaden var 4,4 miljoner och totalt drabbades 1 006 anställda.

Den positiva nedgången av antal konkurser i oktober bör också ses i ljuset av en kraftig ökning under september 2021 och att ekonomin fortfarande påverkas av oförutsägbara effekter av pandemi och restriktioner. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.312