23948sdkhjf

Frånvarorekord i oktober

Tycker du att vänner och kolleger är mer sjuka än normalt denna höst? Då har du förmodligen rätt. Rapporter om utdragna förkylningar, extraordinär VAB-frånvaro och RS-virus har duggat tätt ända sedan semestern. Nu kommer statistik på att även oktober slår rekord i sjukskrivningar.

– Frånvarotalen i oktober aldrig varit så höga som de vi ser nu under de drygt tio år som Previa fört denna typ av dagsaktuell statistik över sjuk- och vabfrånvaro på Sveriges arbetsplatser, säger Maria Steneskog Nyman, som är beteendevetenskaplig rådgivare och chef för Previas Sjuk och Frisk-tjänst, i ett pressmeddelande.

Underlaget för statistiken består av 156 000 anställda på 410 företag och offentliga organisationer i Sverige och avser nya sjuk- och VAB-tillfällen oavsett bransch.

Enligt Previa stod VAB för en kraftig frånvaroökning under början av hösten medan medicinska besvär inte visade några avvikelser. Nu har utvecklingen svängt och medicinska skäl dominerar.

– Det är flera faktorer som samspelar just nu. Dels kommer kylan med de sjukdomar som vanligen visar sig då, dels möts människor i större utsträckning igen efter att rekommendationen om att arbeta hemma och andra restriktioner avskaffats. Samtidigt ligger rekommendationen om att barn ska stanna hemma vid mildare symptom kvar vilket gör att många vabar, säger Maria Steneskog Nyman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
CWS Sweden ökar närvaron i Norrland genom förvärv av Kem-Man
Ny vd för Städarna i Jönköping
Riksbyggen utvidgar marknadsområden
Lifeclean avser göra riktad emission
Han blir ny vd för Hako
Essity kvartalsrapport: "Nettoomsättningen ökade kraftigt"
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.094