23948sdkhjf

Enkla jobb ingen merit för akademiker

Varken genomgången SFI-utbildning eller tidigare arbetserfarenhet av enkla jobb tycks öka chansen för utrikesfödda att få ett mer kvalificerat jobb. Det är signaler som kommer från forskning om integration från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS.

I en av SNS rapporter har Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet i Växsjö, lett studier om så kallade enkla jobb, där städning ingår, och språkets betydelse för integration.

Forskarna har bland annat gjort experiment med fiktiva ansökningar från flyktinginvandrare från Syrien. Resultatet visar att varken tidigare erfarenhet av enkla jobb eller avklarad SFI-kurs gav några fördelar i konkurrensen. För män ledde fem procent av alla ansökningar till intervju, oavsett avslutad SFI-kurs. För kvinnor kom tio procent till intervju.

– En möjlig förklaring till resultaten i experimentet är att många av de lågkvalificerade jobben kännetecknas av hög konkurrens, med ett stort antal sökande per plats. Då uppfattas inte tidigare erfarenhet och fullgjord SFI som tillräckligt meriterande, säger Mats Hammarstedt, som ligger bakom rapporten tillsammans med nationalekonomerna Simon Ek och Per Skedinger.

En annan rapport, led av Andrey Tibajev vid Linköpings universitet, visar att nyanlända akademiker som får sina utbildningar erkända och examina översatta till svenska har lättare att få jobb och får högre lön bland nyanlända akademiker. Men erkännandet leder inte till jobb som motsvarar deras utbildningsnivå och effekterna är lägre för nyanlända från Afrika, Asien och Latinamerika än Europa och Nordamerika.

Andrey Tibajevs studie omfattar nyanlända som fick sina utländska utbildningar erkända 2007–2011. Resultatet visar att sysselsättningen bland de som fick ett utlåtande ökade med omkring fyra procentenheter jämfört med innan de fått det, och att lönen var i genomsnitt cirka 14 procent högre bland de som var sysselsatta.

– Jag tycker att effekten är rätt stor, med tanke på att det enda som har hänt är att personerna har fått ett papper som översätter deras utbildning till svenska förhållanden, som de kan använda när de söker jobb. Att utfärda de här utlåtandena är en billig åtgärd jämfört med många andra etableringsinsatser, säger Andrey Tibajev.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.317