23948sdkhjf

Luftrenare med plasmateknologi utvärderas på svenska sjukhus

Novaerus luftrenare kan med plasmateknik ta kål på skadliga partiklar i medicinska miljöer. Luftrenaren utvärderas i en pågående klinisk studie på sju svenska sjukhus.

Novaerus luftrenare använder sig av kall plasmabaserade teknologi för att ta kål på virus, bakterier och sporer på dna/rna-nivå. Luften pumpas genom kammaren i den portabla apparaten och genom att använda ström skapas ett plasmafält som tar kål på alla bakterier och virus som passerar.

Luftrenaren ingår för tillfället i en studie initierad av Karolinska institutet som omfattar 45 000 patienter på sju svenska sjukhus.

– I den KI-initierade studien EPOS som nu pågår på svenska sjukhus, används NanoStrike i ortopediska operationssalar med krav på steril miljö. Teknologin utvecklades för medicinska miljöer men idag används luftrenarna även inom många andra områden såsom kontor, skolor, butiker, tandläkarmottagningar, restauranger och hotell. När vi nu successivt kommer utöka vårt socialiserande inomhus behöver vi uppdatera våra hygien- och säkerhetsprotokoll till att inkludera desinfektion av luften, säger säger Liliane Rothoff, kommunikationsansvarig på Novaerus Sverige, i ett pressmeddelande.

EPOS studien är den hittills största som genomförs med teknologin. Tidigare har studier med teknologin utförts på Rigshospitalet i Köpenhamn, Royal Free Hospital i Storbritannien och Leopardstown Park Hospital i Dublin samt ett trettiotal laboratoriestudier. I den senaste laboratoriestudien eliminerade luftrenare 99,997% av levande sars-cov-2 virus på 30 minuter. I januari i år fick teknologin ett FDA-godkännande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.251