23948sdkhjf

Städning bland de tyngsta jobben

Att arbeta som städare har än en gång visat sig vara ett av de tyngsta jobb man kan ha. Det visar en stor dansk kartläggning som tittat på fysiska krav för olika yrken. Totalt 69 117 friska arbetstagare deltog i undersökningen som genomfördes av Nationella forskningscentret för arbetsmiljö, NFA, för att sammanställa samband mellan ålder, arbetsmiljö och hälsa.

Forskarna tittade på en rad moment som arbetstagarna genomför i sitt jobb, till exempel hur mycket man står och går, lyft och vridningar, arbete med armar över axelhöjd, på huk eller knä och skjut-, drag- och lyftmoment. Delarna har sedan sammanställts i ett index för att kunna göra jämförelser.

Inte särskilt förvånande toppar hantverksjobb som målare, murare, VVS-arbetare samt snickare. Därefter kommer städare, med ett index på 40,4 – att jämföra med snickare på 40,8. Bygg och anläggningsarbetare ligger på index 33 och mark- och betongarbetare på 30,6.

De ”lättaste” jobben av de minst 70 som listats är akademiska. Allra lättast, i alla fall fysiskt, är det att vara jurist med index 5,4.

Undersökningen omfattar arbetstagare i hela Danmark som inte tidigare varit långtidssjukskrivna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Fyra städbolag får uppdrag av Jernhusen
Trafikförvaltningen förlänger avtal om trygghetsvärdar
Vasakronan förlänger IFM-avtal med Coor
Krönika: Ny rättspraxis om golvpriser
Alberts Städservice i nya händer
Orbotech värvar tio: ”Vi går mot strömmen och lägger nu in nästa växel”
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.846