23948sdkhjf

Småföretagare saknar hållbarhetsplan

Knappt tre av tio svenska småföretagare har en plan för sitt hållbarhetsarbete. Det visar en ny undersökning från IT-företaget Visma. Paradoxalt nog säger nästan hälften av de tillfrågade att de tror att företag med en tydlig hållbarhetsplan har en konkurrensfördel.

– Småföretagen har en central roll att spela i omställningen till en hållbar utveckling och bidrar till att säkra långsiktig svensk tillväxt. Men brist på tid står ofta i vägen för att ställa om. Ett effektivt sätt att starta sitt hållbarhetsarbete är att se över administrativa rutiner, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs.

Av de som inte hade en hållbarhetsplan angav 23 procent att de inte såg någon fördel med en sådan plan och 38 procent att kunderna inte efterfrågat det.

Samtidigt svarar 39 procent att de själva ofta eller alltid har hållbarhetsaspekter som kriterium när de väljer leverantör, jämfört med 46 procent som svarar sällan eller aldrig.

1327 småföretagare i landet svarade på onlineundersökningen i januari-februari 2021.

Enligt Visma finns omkring en miljon företag i Sverige, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Över 40 000 nya företag startades under första halvåret 2021, vilket är en ökning med nio procent jämfört med motsvarande period 2020.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062