23948sdkhjf

Skanska döms för städbolags svarta arbetskraft

Skanska anlitade ett företag som lät två kvinnor utan arbetstillstånd städa på Skanskas byggarbetsplats. Nu har byggjätten fällts i en uppmärksammad tingsrättsdom.

Upprinnelsen till den färska domen i Södertörns tingsrätt var en stickprovskontroll, på initiativ av allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem, som utfördes vid ett bygge i Årsta 2018.

Under kontrollen upptäcktes att två kvinnliga städare, som arbetade för en underleverantör till Skanska, saknade arbetstillstånd.

Städbolaget fälldes för brott mot utlänningslagen och Skanska får betala en särskild avgift på 93 000 kronor med stöd av utlänningslagen. Det blir första gången som en huvudentreprenör döms för ett brott som en leverantör begått, med hänvisning till att de inte haft tillräckliga kontroller.

– Den här domen är en milstolpe för hela branschen. Den visar var ansvaret ligger och att det är avgörande att huvudentreprenören har koll på sina underentreprenörer, så att de som befinner sig på bygget har rätt att vara där, sa Anette Sand, vd på Stockholmshem, i en kommentar.

Dennis Wedin (M), är bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm. Han menar i en intervju i Svenska Dagbladet att det vuxit fram en kultur där ”byggbolagen tittar åt ett annat håll”:

– Vi får tydliga indikationer på att det förekommer omfattande fusk på byggarbetsplatser och att branschens kontrollrutiner är otillräckliga. Man tar inte tillräckligt ansvar för sina underleverantörer.

Skanska har valt att inte överklaga domen.

Rättvist byggande

Stockholmshem ingår tillsammans med Familjebostäder, Micasa, SISAB och Svenska Bostäder i samarbetet Rättvist byggande, som skapats för att motverka ekonomisk brottslighet, svararbete och oegentligheter på byggarbetsplatser.

Rättvist byggandes kontroller uförs av ett säkerhetsbolag som kontrollerar att alla på byggarbetsplatsen har giltigt ID06-kort, ID-handling och arbetstillstånd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094