23948sdkhjf

Pandemidispenser i förändring

Förlängd dispens för skyddsutrustning men inte för desinfektionsmedel.

Kemikalieinspektionen avslutar möjligheten att tillverka och sälja desinfektionsmedel som inte finns med på artikel 95-listan. Beslutet motiveras av att det inte längre råder brist på desinfektionsmedel hos samhällsviktiga aktörer.

Detta innebär att nya produkter, som lanseras efter 30 juni 2021, måste ha ämnes- eller produktleverantör på artikel 95-listan i vanlig ordning.

För desinfektionsprodukter som har omfattats av undantaget gäller tidigare ställningstagande till och med 30 september 2021.

Förlängt för personlig skyddsutrustning

Andra pandemiundantag får å andra sidan en förlängning. Arbetsmiljöverket har beslutat att personlig skyddsutrustning utan CE-märkning får användas till och med 1 juni 2022. De undantagna produkterna ska i stället märkas med ”Covid-19” för att omfattas av myndighetens tillstånd.

– Vi är fortfarande i en pandemi och därför behöver vi säkerställa en god tillgång på personlig skyddsutrustning för hälso- och sjukvården, som kan fortsätta använda ej CE-märkt personlig skyddsutrustning, säger Torben Vincentsen, enhetschef på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter i korthet:

  • Tillverkare, importörer och distributörer kan söka tillfälliga tillstånd för att tillverka, importera eller distribuera personlig skyddsutrustning som inte är CE-märkt till vård och omsorg till och med 31 augusti 2021. Sista dagen Arbetsmiljöverket fattar beslut om tillfälliga tillstånd är den 31 augusti 2021.

  • Den som redan har ett tillfälligt tillstånd kan fortsätta sälja sin produkt till och med 31 december 2021, under förutsättning att det gäller samma produkt, parti (batch) och antal som tidigare. Vill man släppa ut fler eller nya produkter behöver man ansöka om ett nytt tillstånd.

  • Arbetsgivare får låta arbetstagare använda personlig skyddsutrustning som har tillfälligt tillstånd av Arbetsmiljöverket som längst till 1 juni 2022. Det gäller under förutsättning att inköp har gjorts senast den 31 december 2021 och att sista förbrukningsdag enligt tillverkaren inte har passerat.

  •  Möjligheten för utvalda yrkesgrupper att använda Skyddsmask 90 förlängs till och med 1 juni 2022. Dock ska arbetsgivaren i första hand välja andningsskydd som är CE-märkt enligt förordning (EU) 2016/425. Arbetsgivaren ska också säkerställa att Skyddsmask 90 med skyddsfilter 90 ger motsvarande nominell skyddsfaktor som CE-märkt andningsskydd och filter. Enligt föreskrifterna om personlig skyddsutrustning ska arbetsgivaren bedöma riskerna som användningen av ”passiva” andningsskydd kan innebära, till exempel Skyddsmask 90.

 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094