23948sdkhjf

Böter för dumpade sopor

Information, kamerabevakning och böter på upp emot 16 000 kronor. Franska myndigheter tar krafttag mot nedskräpning.

Soffor, mikrovågsugnar och enorma emballage från någons köksrenovering vid kvarterets glas- och pappersåtervinning – känns problemet igen? Det är inte bara i Sverige som sopor som hör hemma på återvinningscentralen dumpas, både ute i naturen och mitt i stan. Ett beteende som kostar samhället enorma summor varje år.

Nu tar myndigheterna i de sydfranska städerna Avignon och Cavaillon ett nappatag mot nedskräpningen enligt branschmediet ECJ. I Avignon inleds kampanjen med information om korrekt avfallshantering i hushållens postlådor, film på sociala medier och affischer på stan.

Om detta inte hjälper står staden redo att börja bötfälla sopsyndare. Antalet vakter med befogenhet att bötfälla för nedskräpning har utökats från sex till 70 personer. Dessutom har staden köpt in tio mobila övervakningskameror som ska sättas upp i de områden som är mest utsatta. Den som dumpar sin madrass eller sitt kylskåp kan få böter på upp emot 16 000 kronor.

Avignon hanterar årligen 4 000 ton skräp som dumpats på allmänna ytor.

Även lilla grannstaden Cavaillon tar till liknande medel. Med mobila ”kamerafällor” med rörelsedetektorer fångas registreringsnumret på bilar som används vid dumpning av skräp. Här baseras böterna, som kan uppgå till 16 000 kronor på nivån av den anklagades ”civila olydnad”. Hittills har nio personer fångats av kameran och ärendena är på väg till åklagaren.

Under 2020 samlade myndigheterna i Cavaillon in 300 ton skräp på gator och torg till en kostnad av 5 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079