23948sdkhjf

Allvarliga brister bland desinfektionsmedel

Tillverkningen och importen av handdesinfektionsmedel på den svenska marknaden ökade med nästan 400 procent under fjolåret jämfört med 2019. Antalet aktörer som tillverkade och sålde ökade med 270 procent. Det visar statistik från Kemikalieinspektionen.

Av de totalt 85 hand- och ytdesinfektionprodukter som Kemikalieinspektionen har kontrollerat bedömdes 18 procent ha allvarliga brister som till exempel att de innehöll otillåtna ämnen som metanol eller en för låg halt verksamt ämne för att vara effektiva.

– De flesta produkter som vi granskat är säkra att använda, men vi har hittat desinfektionsmedel som har innehållit otillåtna ämnen eller varit felaktigt märkta. Under normala omständigheter så hade antalet brister varit uppseendeväckande, men med tanke på den snabba omställningen är det inte förvånande att en del företag inte klarar kraven i lagstiftningen, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Hon menar vidare att i många fall har de nya aktörerna velat hjälpa till i den rådande situationen, men komplicerade och omfattande regelverk har visat sig vara en utmaning.

– Våra råd till konsumenter är att handla hos kända aktörer som apotek och livsmedelsaffärer. Där har vi hittat färre problem medan e-handelsplatser, speciellt de som har sitt säte utanför EU oftare har brister, säger Jenny Karlsson. Kontrollera också att halten av etanol är över 60 procent för då ska produkten vara effektiv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093