23948sdkhjf

Så fördelas rutavdraget

Den 1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor. Nya siffror från Skatteverket, som Almega Hemserviceföretagen analyserat, visar att rut-städning ökade med 24 procent i maj jämfört med samma månad i fjol, sett till kronor som utbetalats.

Förutom ett utökat tak har fyra nya tjänster inkluderats i rutavdraget 2021, vattentvätt (ej kem), möblering av bostad, transport av bohag till andrahandsbutiker och enklare tillsyn av bostad. För samtliga tjänster som omfattas av rutavdraget är ökningen 25 procent.

I Almega Hemserviceföretagens analys framgår att under 2020 betalade Skatteverket ut drygt 6 miljarder i rut-avdrag. Summan för de första fem månaderna 2021 är 2 miljarder 584 miljoner. Det är 11 procent mer än för de första fem månaderna 2020. Störst andel av rut-avdraget går till hemstädning. För de första fem månaderna 2021 ligger andelen som betalats ut för hemstädning på 71 procent. Näst störst är trädgårdsskötsel på 13 procent och sen flytthjälp på 10 procent.

– Hemstädning är oerhört populärt och skapar många nya jobb, inte minst för de som står en bit ifrån arbetsmarknaden. Det är särskilt viktigt nu för att bekämpa långtidsarbetslösheten, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kundpartner nästa byggsten i Northclean
Konjunkturläget bland småföretagare: Norrbotten står starkast
Pythagoras i nytt avtal med bostadsbolag
Coor värvar från Telia
Coor flyttar och tar hem serviceleverans
Nytt städavtal klart: ”Jag är glad att vi lyckades pressa upp golvet”

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109