23948sdkhjf

Desinfektionsmedel istället för handtvätt tros gett magsjuka

Minst 389 utbrott av magsjuka har rapporterats på den australienska barnhälsokliniken Victoria hittills i år. Experter tror att användningen av handdesinfektionsmedel i stället för tvål och vatten kan vara en del av förklaringen, rapporterar tidningen ECJ.

Antalet fall av magsjuka på kliniken under mars månad steg fyra gånger jämfört med genomsnittet för fem år sedan. Statens hälsovårdsmyndigheter har noterat att handdesinfektionsmedel, även om det är effektivt mot vissa virus, som coronavirus, inte är tillräckligt effektivt för att förhindra magsjuka.

Victoriaklinikens verkställande chef för smittsamma sjukdomar, Dr Bruce Bolam, säger till ECJ att handtvätt fortfarande är den bästa metoden för att minska spridningen av viruset.

Peter Collignon, professor i infektionssjukdomar på Australian National University, hävdar att det inte är någon mening att använda handdesinfektionsmedel för att desinficera händerna utan att rengöra dem först.
– Handdesinfektionsmedel tar inte bort smuts och andra föroreningar. Liksom all desinfektion är rengöring först nödvändig. Du kan inte bara doppa något i en magisk lösning och göra den steril.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vd för städbolag åtalas för brott mot utlänningslagen
Ny butik för Procurator
”Framtiden överraskar alltid. Vinnaren är den som snabbt kan tolka, förstå och handla”
Blir vd för Miab Gruppen
”Vi är viktig kugge när en ny vardag på arbetsplatsen ska formas”
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.109