23948sdkhjf

Desinfektionsmedel istället för handtvätt tros gett magsjuka

Minst 389 utbrott av magsjuka har rapporterats på den australienska barnhälsokliniken Victoria hittills i år. Experter tror att användningen av handdesinfektionsmedel i stället för tvål och vatten kan vara en del av förklaringen, rapporterar tidningen ECJ.

Antalet fall av magsjuka på kliniken under mars månad steg fyra gånger jämfört med genomsnittet för fem år sedan. Statens hälsovårdsmyndigheter har noterat att handdesinfektionsmedel, även om det är effektivt mot vissa virus, som coronavirus, inte är tillräckligt effektivt för att förhindra magsjuka.

Victoriaklinikens verkställande chef för smittsamma sjukdomar, Dr Bruce Bolam, säger till ECJ att handtvätt fortfarande är den bästa metoden för att minska spridningen av viruset.

Peter Collignon, professor i infektionssjukdomar på Australian National University, hävdar att det inte är någon mening att använda handdesinfektionsmedel för att desinficera händerna utan att rengöra dem först.
– Handdesinfektionsmedel tar inte bort smuts och andra föroreningar. Liksom all desinfektion är rengöring först nödvändig. Du kan inte bara doppa något i en magisk lösning och göra den steril.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109