23948sdkhjf

Från vanlig anställning till Samhall

2015 vann Samhall upphandlingen att få städa Arlanda flygplats. Men uppdraget blev en utmaning för Samhall som under åren fått betala cirka en miljon kronor i viten för att kvalitetskraven inte uppnåtts. I veckans Uppdrag granskning på SVT framkommer att för att lösa bemanningen har bolaget gått förbi Arbetsförmedlingen och direktanställt 28 personer från ett städbolag som tidigare städade på flygplatsen.

Samhalls uppdrag är att anställa personer med funktionsnedsättning som står långt från arbetsmarknaden. Jobben ska vara anpassade till arbetarens nedsatta arbetsförmåga. I fallet på Arlanda använde Samhall ett undantag i kollektivavtalet som gör att de under särskilda omständigheter och under en begränsad tid kan anställa personer utan funktionsnedsättning, skriver SVT Nyheter.

2018 vinner Samhall även upphandlingen om städning av terminal 5, Arlandas stora internationella terminal. Städbolaget som tidigare städat på Arlanda tvingas säga upp sin personal. Enligt källor till Uppdrag granskning blir sedan flera klassade med en funktionsnedsättning och får anställning hos Samhall.

Därmed har personalen gått från vanliga anställningar till att anses ha en funktionsnedsättning som omöjliggör annat arbete. Därmed ges personen rätt till en plats på Samhall.

Både Samhall och Arbetsförmedlingen uppger till Uppdrag granskning att de tillbakavisar uppgiften att personer utan funktionsnedsättning skulle jobba på Samhall.

Reportaget För svag för Samhall finns att se på SVT Play.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078