23948sdkhjf

Krönika Torkel Kristoffers: Korttidspermittering – pina colada eller uppsägning

Samtidigt som biltillverkarens anställda (ofta män) dricker pina colada under permitteringen, så sägs deltidsarbetande kvinnor i lågmarginalbranscher upp på löpande band.

Torkel Kristoffers
Gör: Grundare Vardagsfrid

Under pandemin har regeringen och samarbetspartierna slagit sig för bröstet över sina olika åtgärdsprogram. Problemet är att stöden i huvudsak går till vita medelålders män i högmarginalbranscher med god utbildning, något de är väl medvetna om.

Åtgärder som brygglån för att bibehålla bolagsvärden passar bra för techbolag i utvecklingsfasen (då de i och för sig inte har någon intäkt ändå). Lättnader i arbetsgivaravgifter är bra för heltidsanställda som minskar kostnader för sina 30 anställda. Detta är bolag som ofta har en möjlighet att öka sina marginaler när kunderna kommer tillbaka, men det gäller inte oss.

Mest diskriminerande är korttidspermitteringen nog ändå mot branscher som vår som bygger på lite täckningsbidrag varje dag och stora anställningskostnader om omsättningen ökar, men med fortsatt låg marginal per anställd.

Häromdagen samtalade jag med en bunt branschkollegor med sammanlagt över 2 000 anställda hemstädare. Trots vikande omsättning hade ingen kunnat korttidspermittera sina städare. Alla hade istället minskat ner på anställningskontrakt, sagt upp anställda, ändrat provanställning till timanställning och på andra sätt minskat anställningstryggheten för sin viktigaste nyckelkompetens. Ingen av dessa 2 000 hade korttidspermitterats.

Detta är ett stort misslyckande som jag och många andra påtalat till regering och riksdagsledamöter sedan ett år tillbaka – men ändå fortsätter det.

När en person permitteras ökar kostnaden per kvarvarande timme. En korttidspermittering på 60 procent ökar lönekostnaden av kvarvarande timmar med över 30 procent. Då har man en systematiskt dålig affär som inget städföretag överlever på och då blir alla anställda av med jobbet. Dessutom har servicebranschen en kund som bestämmer när och var städningen ska utföras. Man kan inte permittera och säga till hemstädningskunden att ”vi kommer om åtta veckor - du vet, permitteringsregler”.

Konsekvensen blir att anställda i kvinnodominerande tjänstebranscher med låg marginal som sysselsätter många utrikes födda sägs upp eller får försämrade arbetsvillkor. Samtidigt som biltillverkaren sätter ner pina coladan och går tillbaka till en allt längre beställningslista. Det gick ju så bra att de var tvungna att dela ut överskottet till aktieägarna.

Att integrera nya svenskar handlar inte bara om att skapa jobb för dem – utan även att inkludera dem i stödåtgärderna för att jobbsäkerheten ska behållas.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141