23948sdkhjf

Textilier en coronarisk i vården

Kläder som tvättats i 40 grader med tvättmedel inaktiverar coronavirus. Det visar en studie från De Montfort University (DMU) i Leicester.

Forskarna använde ett modellvirus (HCoV-OC43) som har liknande egenskaper som SARS-CoV-2 och övervakade virusets stabilitet på textilier i 72 timmar. Det visade sig att viruset var fortsatt smittsamt efter tre dager på polyester, men endast ett dygn på bomull och sex timmar på polyester/bomull.

Viruset eliminerades vid tvätt på 40 grader, så länge rengöringsmedel användes. Utan tvättmedel var viruset aktivt i upp till 67 grader.

– Våra resultat visar att tre av de mest använda textilierna inom sjukvården utgör en risk för överföring av viruset. Om sjuksköterskor och vårdpersonal tar med sig arbetskläderna hem kan de lämna spår av viruset på andra ytor, säger Dr Katie Laird, chef för forskargruppen för infektionssjukdomar på DMU.

Universitetet avråder sjukvårdspersonal från att själva tvätta sina arbetskläder. Granskningen visar att tvättmaskiner för konsumentmarknaden inte tar bort alla virus.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094