23948sdkhjf

Tysk stororder för QleanAir

Svenska QleanAir expanderar med nya HEPA-produkter.

QleanAir har fortsatta framgångar inom det tyska skolväsendet. Nyligen signerades ett tredje skolavtal, vilket innebär att FS 30 HEPA air cleaners ska levereras under första delen av 2021 till skolor i Ludwigshafen am Rhein.

Flera tyska regioner har initierat investeringar för att förbättra luftkvaliteten i sina skolor och HEPA 14-filer, som QleanAir använder, rekommenderas av Technische Universität i Berlin och tyska ECDC.

Det nya ettåriga avtalet motsvarar 365 000 euro. Den första tyska skolorden, motsvarande 500 000 euro tillkännagavs i december 2020 och den andra, motsvarande 490 000 euro, i januari 2021. Sammanlagt utgör beställningarna några av de största i företagets historia avseende QleanAir.

Både FS 70 HEPA och FS 30 HEPA lanserades 2020 och är speciellt framtagna för att minimera nivån på virus, bakterier och andra skadliga partiklar i luften.

QleanAir signar även en affär med ett icke namngivet företag, knutet till Nya Karolinska i Huddinge. Avtalet innebär ett treårigt servicekontrakt till ett värde av 4,3 miljoner kronor för renrumslösning avsedd för medicinteknologisk industri, läkemedelssektorn och hälsovård.

Svenska Qleanair, med bas i Solna utvecklar och tillverkar utrustning för luftrening som i huvudsak hyrs ut. Företagets verksamhet började med rökkabiner men har under senare år breddats till produkter för miljöer med behov av extra ren luft, till exempel livsmedelsindustrin.

– Idag svarar rökkabiner för 75 procent av omsättningen. Våra nya affärsområden, facility solutions och room solutions växer dock snabbare och jag skulle tro att rökandelen är under 50 procen om fem år, säger Christina Lindstedt, VD på Qleanair i en intervju med Affärsvärlden.

Christina Lindstedt menar att coronapandemin har ökat efterfrågan och medvetenheten om ren luft.

– Det gäller både inom facility, som säljer luftrening för bland annat lager, och industriproduktion och room, där kunderna har lokaler med särskilda behov av ren luft, till exempel läkemedels- och elektronikindustrin. Vi har också som direkt följd av pandemin inlett ett samarbete med Karolinska, där vi skyddar personalen på intensivvårdsavdelningen med fristående luftrenare. Ett annat område där pandemin ökat efterfrågan på luftrening är skolor, säger Christina Lindstedt till Affärsvärlden.

 

2020 redovisade QleanAir en nettoomsättning om 493 miljoner och justerad rörelsemarginal på 19 procent. Huvudkontoret ligger i Solna. Företaget är noterade på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094