23948sdkhjf

Hundar söker covid-smitta på byggen

Ett finskt byggföretag tar nu hundar till hjälp för att identifiera covid-19-smitta på byggarbetsplatser i Helsingfors.

– Vi måste intensifiera kampen mot coronaviruset på alla sätt vi kan. En hund som skolats för att känna igen lukten klarar dussintals tester på bara några minuter. I det pilotprojekt vi nu genomför får hundarna och deras tränare både värdefull övning och det forskningsmaterial som de behöver, säger Kaisa Kuvanto, ansvarig för hälsa och säkerhet för företaget YIT, i ett pressmeddelande.

Företaget har inlett ett samarbete med Wise Nose som tränar covid-jagande hundar. Inledningsvis testas metoden på ett flertal av företagets arbetsplatser i Helsingforsområdet. Framför allt vill man genom satsningen få besked om hundarna kan nosa sig igenom en stor mängd prover och ge de förutsättningar som behövs för att snabbt kunna bedöma vilka åtgärder som behöver sättas in vid en konstaterad smitta

– Det är vetenskapligt bevisat att hundar är väldigt bra på att identifiera olika lukter, säger Wise Noses projektchef Heli Niuro i pressmeddelandet.

Hundarna tas inte ut till arbetsplatserna. I stället samlas de ansiktsmasker som använts av de som arbetar på platsen in på ett sätt som förhindrar kontaminering mellan maskerna. Maskerna transporteras sedan till hundarnas centrum för träning där Heppu, Kosti, Valo eller någon annan av de specialtränade hundarna omedelbart sätts i arbete utan att störas av aktiviteten på byggarbetsplatsen.

Varje testobjekt är numrerat. När testerna är slutförda skickas svaren – i regel samma dag – till arbetsplatsen där var och en kan se resultatet av det egna provet. Vid ett positivt svar ges också instruktioner om vad personen behöver göra.

– Jag hoppas att så många som möjligt deltar i det här pilotprojektet som är baserat på anonymitet. Vi får bara en indikation om antalet smittade på varje arbetsplats, däremot får vi ingen information på individnivå. Märker vi ett större smittangrepp tar vi kontakt med berörda instanser för att kunna vidta rätt åtgärder. Hundtesterna kan inte ersätta laboratorietester, men är värdefulla eftersom de bidrar till att åtgärder kan sättas in snabbare, säger Kaisa Kuvanto.

Life Science Sweden har tidigare rapporterat om att det pågår en studie vid Uppsala universitet för att utvärdera om hundar kan användas för att upptäcka covid-19 och att hundar sedan tidigare används för det ändamålet i flera länder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.126