23948sdkhjf

Coor tecknar avtal med ESS

Coor blir leverantör till en av världens modernaste forskningsanläggningar.

Coor har tecknat ett treårigt restaurangavtal med ESS, European Spallation Source, gällande leverans av mat och dryck till den nya forskningsanstalten som byggs i Lund.

Avtalet innebär att Coor ska driva restaurang, kafé, catering och representationsverksamhet i huvudbyggnaden på nybyggda ESS Campus.

ESS är en sameuropeisk forskningsanläggning, där tretton medlemsländer bidrar med teknisk utrustning, kompetens och finansiering. Det är en så kallad spallationsanläggning, vilket innebär att protoner accelereras till nästan ljusets hastighet i anläggningens acceleratortunnel. När protonerna kolliderar med målet, ett roterande heliumkylt hjul, frigörs neutroner som leds ut till experimentstationer i långa glasrör. ESS blir världens mest kraftfulla neutronkälla.

Instrumenten vid anläggningen kan likna vid jättestora mikroskop som gör det möjligt att studera material på molekylär och atomär nivå. Tanken är att man ska kunna forska inom medicin, bioligi, kemi, fysik och teknik.

I full drift kommer ESS sysselsätta 500 personer dagligen. Upp emot 3 000 forskare beräknas årligen besöka anläggningen för att utföra experiment. Byggarbetena påbörjades redan 2014, de permanenta kontoren ska stå klara 2021 och anläggningen vara i full drift 2026.

– Vi är otroligt stolta över förtroendet att leverera mat och dryck till ESS. Det är en innovativ och framtidsorienterad miljö med stort fokus på hållbarhet och The Kitchen Club blir en viktig pusselbit i helhetsupplevelsen på ESS säger Magnus Wikström, vd för Coor Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094